Njemački kancelar traži za države Afrike stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti UN

Tri afričke države, Gabon, Gana i Mozambik, sada su nestalne članice Savjeta bezbjednosti

3171 pregleda 3 komentar(a)
Olaf Šolc, Foto: REUTERS
Olaf Šolc, Foto: REUTERS

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas tokom posjete Keniji da podržava afričke države koje traže stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Šolc je svom domaćinu, predsjedniku Vilijamu Rutu, rekao da veruje u "afrička rješenja za afrička pitanja" poput sadašnjeg sukoba u Sudanu.

"Njemačka stoga podržava napore da afričke države imaju stalna mjesta u Savjetu bezbjednosti UN, a mi takođe podržavamo formalno mjesto za Afričku uniju u okviru Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20)", rekao je Šolc nakon razgovora sa Rutom.

Tri afričke države, Gabon, Gana i Mozambik, sada su nestalne članice Savjeta bezbjednosti.

Mnogi lideri, među kojima je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, ranije su pozivali da afričke države dobiju barem jedno stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti.

Šolc je rekao da je zabrinut zbog sukoba u Sudanu u kojem su poginule stotine ljudi i ukazao da sukobljeni generali borbe moraju prekinuti zbog civila.

"Sudanska vojska i (njena rivalska frakcija) RSF moraju prekinuti svoju vojnu borbu za vlast, koja je štetna za narod", rekao je on i dodao da afrički kontinent mora biti predvodnik u nalaženju rješenja za takve sukobe.

Šolc je prije no što je stigao u Keniju, posjetio Adis Abebu u Etiopiji, gdje se sastao sa zvaničnicima Afričke unije.

Bonus video: