Rusija o eksploziji u kojoj je ranjen Prilepin: "Teroristički čin", optužili SAD, NATO i Ukrajinu

"Vašington je sa NATO-om potrhanjivao novu ćeliju međunarodnog terorizma - režim Kijeva", ocijenila je na Tviteru portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova

9588 pregleda 3 komentar(a)
Prilepin, Foto: Reuters
Prilepin, Foto: Reuters

Ruske vlasti objavile su danas da su pokrenule istragu ekspolzije automobila kojom je ranjen nacionalistički pisac Zahar Prilepin i ocijenile da je to bio "teroristički čin" zbog kojeg je jedan osumnjičeni već uhapšen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je javilo da je Prilepin ranjen u eksploziji svog autombila u oblasti Nižnji Novgorod, a da je njegov vozač poginuo.

Ministarstvo je saopštio da je u Nižnjem Novgorodu uhapšen čovjek koji bi mogao da bude povezan s eksplozijom.

Rusija je za taj napad na pisca optužila danas Sjedinjene Američke Države (SAD), NATO i Ukrajinu kao podstrekače.

"Vašington je sa NATO-om potrhanjivao novu ćeliju međunarodnog terorizma - režim Kijeva", ocijenila je na Tviteru portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

"Za ovo su direktno odgovorne SAD i Velika Britanija. Molimo se za Zahara", dodala je ona.

Prilepin, nacionalistički pisac, veliki je podržavalac "specijalne vojne operacije" kako Kremlj naziva agresiju na Ukrajinu.

Od početka rata u Ukrajini ovo je treća eksplozija na čijoj su meti istaknute osobe koje podržavaju Kremlj.

U avgustu 2022. godine bombom u automobilu je u predgrađu Moskve ubijena Darija Dugina, ćerka uticajnog ruskog političkog teoretičara za koga se govori da je "Putinov mozak". Vlasti su optužile Ukrajinu da je iza te eksplozije.

Prošlog mjeseca u eksploziji u kafeu u Sankt Peterburgu ubijen je popularni vojni bloger Vladlen Tatarski. Zvaničnici su i tada optužili ukrajinske obavještajne službe da su organizovale taj napad.

Bonus video: