U Turskoj osuđen saradnik njemačkog portala Dojče vele

Turski sud presudu je obrazložio time da je on 2020. godine na svom nalogu na Tviteru objavio poruku koja je sudskim nalogom u stvari bila blokirana za javnosti

2441 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud u Turskoj osudio je novinara i koordinatora dopisništva Dojče velea (Deutsche Welle - DW) u Istanbulu Bulenta Mumaja na uslovnu kaznu zatvora, a razlog je da je on na društvenim mrežama objavio nezgodne vijesti o jednoj velikoj građevinskoj kompaniji, prenio je danas taj njemački portal.

Mumaj, koordinator dopisništva DW na turskom jeziku u Istanbulu, osuđen je na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od godinu i osam mjeseci. Turski sud presudu je obrazložio time da je on 2020. godine na svom nalogu na Tviteru objavio poruku koja je sudskim nalogom u stvari bila blokirana za javnosti.

Građevinska kompanija "Met-Gun İnšat" protiv toga podnijela je tužbu.

Kompanija je povezana sa zaplijenjenim kreditima gradske službe zadužene za podzemnu željeznicu u Istanbulu, a upravo to je ono što je firma "Met-Gun İnšat" očigledno željela da sakrije od javnosti.

Mumaj je ipak pisao na Tviteru 12. jula 2020. i javno iznio optužbe u vezi sa građevinskom kompanijom.

Sud ga je sada i zvanično osudio zbog "širenja ličnih podataka". Portparol kompanije Halis Ezer je rekao da Mumaj nije obrisao poruke koje su se pojavile i u mnogim drugim medijima, uprkos zabrani objavljivanja.

Nakon izricanja presude, Mumaj se oglasio na Tviteru. "Osuđen sam na godinu i osam mjeseci uslovne kazne, jer se nisam podvrgavao cenzuri ’Met-Gun İnšata’. Oni koji su zabranili pristup objavljenim porukama htjeli su i da izbrišu moj tvit. Iz nekog razloga ja sam u procesu u toku kojeg su promijenjena tri državna tužioca, osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora", navodi se u poruci novinara.

Dodao je da "oni koji se ne stide da uzimaju novac od naroda, sada pokušavaju da zatvore onog ko o tome javno govori".

Glavna i odgovorna urednica DW-a Manuela Kasper-Kleridž kritikovala je presudu. Za nju je to pokušaj da se ućutkaju nezavisni novinari."Presuda našem saradniku je još jedan znak politizacije pravosuđa u Turskoj koje želi da ućutka kritički orijentisano i nezavisno novinarstvo. To je krajnje zabrinjavajuće. Mi u Dojče veleu osuđujemo izrečenu zatvorsku kaznu i svim pravnim sredstvima ćemo podržati Bulenta Mumaja", rekla je ona.

Bonus video: