Zelenski mijenja datum Dana pobjede: Staro zlo se vratilo, moderna Rusija teži istom cilju kao nacisti

"Vraćamo našoj državi poštenu istoriju bez ideoloških uticaja"

12558 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Staro zlo se vratilo, ovog puta ga vodi moderna Rusija koja teži istom cilju kao nacisti - porobljavanju i uništenju. Ipak, u tome neće uspeti, poručio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je to rekao na brdu iznad Kijeva, gdje je obilježena godišnjica predaje nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, a otkrio je i da je potpisao ukaz na osnovu kojeg će u toj državi 9. maj biti obilježavan kao Dan Evrope, prenosi Rojters.

Inače, taj datum se slavi kao Dan pobjede nad nacizmom u Rusij, i još nekim zemljama bivše Sovjetskog saveza.

"Vraćamo našoj državi poštenu istoriju bez ideoloških uticaja. Upravo se 8. maja većina nacija svijeta sjeća veličine pobjede nad nacistima", dodao je Zelenski.

On je ponobio da Evropa ne može da dozvoli da se to dogodi pobjeda Rusije u ratu i da je ponovo vrijeme da se zajedno pobiejdi "zlo" kako bi se osiguralo "da niko više ne porobi druge narode ili uništi druge zemlje".

"Još ne znamo datum naše pobjede, ali znamo da će to biti praznik za cijelu Ukrajinu, za cijelu Evropu, za cijeli slobodni svijet", zaključio je Zelenski.

Plan Zelenskog o 9. maju, prokomentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Uvjereni smo da je za mnoge u Ukrajini ovaj (9. maj) sveti dan", rekao je Peskov.

Moskva je posljednjih dana pojačala napade na ukrajinsku prijestonicu Kijev i druge gradove širom zemlje prije 9. maja, a pojedini komentatori kažu da Vladimir Putin na taj način želi da obezbijedi neku vrstu pobjede u teškom ratu koji bi se poklopio sa praznikom.

Kapitulacija nacističke Njemačke stupila je na snagu u 23.01 sati 8. maja 1945. što je u Moskvi već bio 9. maj.

Bonus video: