Fon der Lajen u utorak u Kijevu, EK predlaže nove sankcije Rusiji

Prema diplomatskim izvorima, EK predlaže da se stvori zakonska mogućnost za ograničenje izvoza u zemlje za koje se sumnja da pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija

5423 pregleda 3 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen posjetiće Kijev u utorak, na Dan Evrope 9. maja i sastati se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, saopštio je portparol EK.

"Predsjednica Komisije potvrdiće nepokolebljivu podršku Evropske unije Ukrajini", rekao je Erik Mamer.

Biće to peta posjeta Fon der Lajen Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februata prošle godine.

Mamer je takođe rekao da je EK u petak ambasadorima država članica predstavila predlog 11. paketa sankcija protiv Rusije, koji će prije svega biti usmjeren protiv onih koji pomažu Rusiju u izbjegavanju sankcija, prenosi agencija hina.

Komisija po pravilu ne objavljuje predloge sankcija dok ne dobije saglasnost država članica, koje će o tome raspravljati narednih dana.

Prema diplomatskim izvorima, EK predlaže da se stvori zakonska mogućnost za ograničenje izvoza u zemlje za koje se sumnja da pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija.

To bi trebalo biti svojevrsno sredstvo odvraćanja, a ako to ne bude efikasno, Unija bi mogla da uvede zabranu izvoza proizvoda namijenjenih za dvojnu namjenu, civilnu i vojnu, u određene zemlje.

Takođe je moguće da se na popisu sankcionisanih nađe nekoliko kineskih kompanija.

Bonus video: