EU povećava proizvodnju municije kako bi pomogla Ukrajini

Plan će trebati odobrenje vlada unutar EU i Evropskog parlamenta

6319 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija želi izdvojiti više od 500 miliona eura za povećanje proizvodnje municije kako bi pomogla Ukrajini i obnovila zalihe zemalja članica Evropske unije (EU).

Prema planu koji će Evropska komisija predstaviti u srijedu, 10. maja, EU bi davala subvencije evropskim kompanijama za proizvodnju oružja, za ulaganja koja povećavaju proizvodnju oružja i projektila.

"Kada je riječ o odbrani, naša se industrija sada mora prebaciti na način ratne ekonomije", rekao je Tieri Breton, povjerenik za unutrašnje tržište EU.

Breton je rekao da EU ima značajnu industrijsku bazu za proizvodnju municije, ali da je potrebna revitalizacija da zadovolji sigurnosne potrebe Ukrajine, kao i država članica EU.

"Možemo i moramo ga revitalizovati kako bismo ga prilagodili potrebama sukoba visokog intenziteta", rekao je Breton.

Plan će trebati odobrenje vlada unutar EU i Evropskog parlamenta.

Radi se o nastavku napora EU da Ukrajini dopremi veće količine municije i oružja, posebno topničkih granata od 155 milimetara, koje traži Kijev.

Kao dio nastojanja da se Ukrajini isporuči milion granata u roku od 12 mjeseci, EU je već pristala izdvojiti milijardu eura za municije i projektile koje njene članice šalju Ukrajini.

Gotovo 15 mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, zapadne odbrambene i obavještajne strukture procjenjuju da je Rusija pretrpjela 200.000 poginulih ili ranjenih vojnika.

Teže je doći do ukrajinskih brojki o žrtvama iako procurili dokumenti Pentagona, kao i zapadni zvaničnici koji su anonimno govorili, ukazuju na približno 120.000 ubijenih ili ranjenih.

Bonus video: