Putin: Civilizacija je ponovo na odlučujućoj prekretnici, protiv naše domovine je pokrenut rat

Putin je rekao da "zapadne globalističke elite" siju rusofobiju i agresivni nacionalizam, dok je ukrajinski narod postao "talac državnog udara" i ambicija Zapada

10099 pregleda 23 reakcija 22 komentar(a)
Putin na Danu pobjede u Moskvi, Foto: Reuters
Putin na Danu pobjede u Moskvi, Foto: Reuters

Civilizacija se ponovo nalazi na odlučujućoj prekretnici, kazao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na proslavi Dana pobjede u Moskvi.

On je, okupljenima na paradi u Moskvi povodom pobjede u Drugom svjetskom ratu, poručio da su "uključeni u patriotsku borbu za budućnost svoje zemlje", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Danas je civilizacija ponovo na odlučujućoj prekretnici. Protiv naše domovine je pokrenut pravi rat", rekao je Putin.

On je, u desetominutnom govoru na Crvenom trgu, ponovio poruke koje je iznio mnogo puta tokom skoro 15 mjeseci ruskog rata u Ukrajini.

Putin je rekao da "zapadne globalističke elite" siju rusofobiju i agresivni nacionalizam, dok je ukrajinski narod postao "talac državnog udara" i ambicija Zapada.

"Ništa sada nije važnije od vašeg vojnog zadatka", poručio je Putin vojnicima, prenijela je agencija Beta.

Ruski predsjednik je vojnicima rekao da od njih zavisi budućnost ruske države i ruskog naroda.

"Časno ispunjavate svoje vojne misije, borite se za Rusiju. Za Rusiju, za naše hrabre oružane snage, za pobjedu! Ura!", rekao je Putin.

Šef ruske države je optužio "globalizovane zapadne elite da sukobljavaju narode, dijele društva i izazivaju krvave sukobe".

"Njihov cilj je da dovedu do kolapsa i uništenja naše zemlje", rekao je Putin, koji rusku ofanzivu na Ukrajinu predstavlja kao mjeru u cilju odbrane Rusije od navodne zapadne agresije.

Nakon kratkog obraćanja ruskog predsjednika, hiljade vojnika su marširale moskovskim Crvenim trgom, mašući ruskim i sovjetskim zastavama.

Bonus video: