BLOG Ukrajina od zapada od početka godine dobila 16,7 milijardi dolara

Rat u Ukrajini – 441 dan

26888 pregleda 32 reakcija 33 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.05.2023. 21:30h
Završeno
21:09h

Američke vlasti pozdravile su danas obećanje južnoafričke vlade da će otvoriti istragu o mogućoj isporuci oružja Rusiji u decembru.

"To bi bio dobrodošao korak", izjavio je neimenovani portparol američkog ministarstva spoljnih poslova.

Predsjedništvo Južne Afrike ocijenilo je ranije danas kao "razočaravajuće" optužbe američkog ambasadora u Pretoriji da je zemlja u decembru isporučila oružje i municiju Rusiji.

"Izjava ambasadora potkopava duh saradnje i partnerstva dvije zemlje" a "nisu pruženi nikakvi dokazi koji bi podržali te optužbe", navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo je ocijenilo da je "razočaravajuće" što je američki ambasador Rojben Brigeti" usvojio kontraproduktivni stav u javnosti".

(BETA)

18:54h

Južnoafrička Republika preuzela je obavezu pokretanja nezavisne istrage o navodnoj isporuci oružja Rusiji, saopštilo je južnoafričko predsjedništvo.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je američki ambasador u Južnoj Africi Ruben Brigeti rekao južnoafričkim medijima na brifingu da Vašington vjeruje da je ruski brod otpremio oružje i municiju iz Južne Afrike u decembru, prenosi Rojters.

18:27h

Ukrajina je od početka godine primila finansijsku pomoć zapada u vrijednost od 16,7 milijardi dolara, rekao je ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko.

"Imamo garanciju naših partnera za dalju podršku u finansiranju deficita državnog proračuna", rekao je Marčenko.

Ukrajina je prošle godine za potrebe proračuna dobila od zapada 32,14 milijardi dolara.

Ukrajina se ove godine suočava sa deficitom od 38 milijardi dolara, a vlada traži još dodatnih 14 milijardi za brzu infrastrukturnu obnovu i energetski sektor.

17:41h

Američki ambasador u Pretoriji optužio je danas Južnu Afriku da pruža vojnu podršku Rusiji, uprkos njenoj proglašenoj neutralnosti u sukobu sa Ukrajinom.

Ambasador Rojben Brigeti izjavio je lokalnim medijima da su SAD uvjerene da su "oružje i municija utovareni" na ruski teretni brod koji je bio kod Kejptauna početkom decembra, "prije no što je krenuo za Rusiju".

"Naoružavanje Rusa je izuzetno ozbiljno i ne mislimo da je to pitanje riješeno. Voljeli bismo da Južna Afrika počne da praktikuje svoju politiku nesvrstavanja", dodao je ambasador.

Južna Afrika nije zvanično stala ni na jednu stranu posle početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a taj rat je pokrenuo velike sankcije zapadnih zemalja Rusiji.

Upitan o pouzdanosti američkih obavještajnih podataka o utovaru na brod, ambasador je odgovorio da su podaci "solidni".

Pristajanje broda u najveću bazu Ratne mornarice u Južnoj Africi izazvalo je kontroverze u zemlji prije Božića.

Glavna opoziciona stranka, Demokratska alijansa, tada je pozvala vlasti da objasni kako je ruski teretni brod koji je bio na meti zapadnih sankcija, dobio dozvolu da uđe u luku.

Postavljeno je i pitanje zašto je teretni brod pristao u vojnu luku, a ne u komercijalnu, i "zašto postoji tolika tajna" oko tog broda.

(BETA)

15:43h

Britanski ministar odbrane Ben Volas objavio je da Velika Britanija šalje Ukrajini krstareće rakete dugog dometa, kao pomoć u potiskivanju ruskih snaga.

Volas je rekao poslanicima u Donjem domu parlamenta da Velika Britanija poklanja projektile "Storm šedou" dometa većeg od 500 kilometara. Nije rekao koliko ih šalje, niti da li su već stigli u Ukrajinu.

Premijer Riši Sunak je u februaru obećao da će Velika Britanija prva Ukrajini dati oružje većeg dometa koje je ona tražila od zapadnih saveznika.

Rakete će omogućiti Ukrajini našade daleko iza linija fronta, uključujući i Krim koji je pod okupacijom Rusije. Britanski mediji javili su da se Ukrajina obavezala da neće koristiti rakete za napad na samu Rusiju.

Volas je izjavio da će rakete biti upotrijebljene da potisnu ruske snage na "ukrajinskoj suverenoj teritoriji". On je dodao da je britanska podrška Ukrajini "odgovorna, odmjerena, koordinisana i agilna".

(BETA)

10:31h

Ukrajinski dron napao je skladište nafte u ruskom pograničnom regionu Brjansk, rekao je lokalni guverner u objavi na svom Telegram kanalu u četvrtak, prenosi Rojters.

"U napadu na postrojenje u blizini grada Klinci, u vlasništvu ruske naftne kompanije Rosnjeft, nije bilo žrtava, iako je jedan rezervoar djelimično oštećen", rekao je guverner Aleksandar Bogomaz.

10:25h

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je njegovoj zemlji potrebno još vremena kako bi počela dugoočekivanu kontraofanzivu protiv Rusije, pošto je vojsci i dalje potrebna obećana pomoć Zapada.

Bonus video: