BLOG Medvedev: Odgovorićemo na 'ugnjetavanje' Rusa u inostranstvu

Rat u Ukrajini – 442. dan

43473 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
57. ukrajinska brigada ispaljuje sisteme Grad na lokaciji koja je navedena kao Bahmut, Foto: Reuters
57. ukrajinska brigada ispaljuje sisteme Grad na lokaciji koja je navedena kao Bahmut, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2023. 21:49h
Završeno
19:53h

Njemački proizvođač oružja Rajnmetal će u saradnji sa ukrajinskom vojnom industrijom raditi u toj zemlji na popravci vojnih vozila, a kasnije i na proizvodnji, saopštio je danas taj proizvođač.

Biće osnovano zajedničko preduzeće njemačke firme, jednog od proizvođača tenkova Leopard, i ukrajinske državne kompanije Ukroboronprom - vojnog konglomerata u vlasništvu države, navodi se u saopštenju Rajnmetala.

"U prvom zajedničkom koraku sa Ukroboronpromom, aktivnosti u oblasti popravke vojnih vozila biće kamen temeljac saradnje. U narednim fazama saradnja će se usredsrediti na zajedničku proizvodnju određenih njemačkih proizvoda u Ukrajini na osnovu potpunog transfera tehnologije", dodaje je Rajnmetal.

U budućnosti se predviđa i zajednička proizvodnja novih vojnih sistema, koji bi mogli da se izvozi u inostranstvo.

Zajedničko preduzeće trebalo bi da bude operativno od sredine jula.

(BETA)

16:49h

Dva ruska pilota poginula su danas kada se ruski vojni helikopter srušio na Krimu, javile su ruske novinske agencije pozivajući se na Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da vjeruje da je razlog za nesreću kvar opreme, prenijela je agencija TASS.

16:00h

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će Moskva odgovoriti na, kako je rekao, "ugnjetavanje" ruskih preduzeća i stanovnika u inostranstvu po principu "oko za oko", prenosi agencija Rojters pisanje agencija TASS.

"Ako su ruski biznisi i građani ugnjetavani i diskriminisani u ovoj ili onoj zemlji, njeni stanovnici nemaju razloga da očekuju drugačiji tretman u Rusiji", rekao je Medvedev, a prenosi TASS.

12:27h

"Rušizam" je skraćenica za "ruski fašizam". Ukrajinski parlament taj pojam definiše u vezi sa ruskim napadom kao "vrstu totalitarne ideologije". 

10:21h

Dogovor o produženju sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica je blizu, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar, a saopštilo je danas njegovo ministarstvo.

Turska je od početka sukoba uspjela da održi odnose sa Ukrajinom i Rusijom.

Ankara je bila jedan od ključnih činilaca u zaključenju takozvanog Crnomorskog sporazuma 22. jula prošle godine, potpisanog na 120 dana. Sporazum su tada potpisale UN, Ukrajina, Rusija i Turska.

Crnomorski sporazum je omogućio da se ublaži svjetska prehrambena kriza izazvana ratom, i kasnije produžen na još četiri mjeseca.

Sporazum ističe 18. maja i Rusija nije dala odobrenje za treće produženje.

SAD i Velika Britanija zajedno su u utorak pozvale na produženje sporazuma osuđujući, kako kažu, činjenicu da Rusija nastavlja da koristi hranu kao oružje.

Rusija osuđuje to što se ne primjenjuje drugi sporazum postignut sa Ukrajinom koji omogućava izvoz njenih žitarica i đubriva.

Moskva se žali da ne može da proda svoju proizvodnju đubriva zbog zapadnih sankcija koje pogađaju finansijski i logistički sektor.

(Beta)

10:20h

Ukrajinske snage napredovale su dva kilometra oko Bahmuta, epicentra borbi na istoku zemlje, objavila je danas zamjenica ukrajinskog ministra odbrane.

"Neprijatelj je pretrpio velike gubitke u ljudstvu. Naše odbrambene snage napredovale su dva kilometra kod Bahmuta", rekla je Gana Maljar u saopštenju objavljenom preko društvenih mreža.

"Nismo izgubili nijedan položaj oko Bahmuta ove nedjelje", dodala je ona.

Još juče su ukrajinski zvaničnici govorili da su ukrajinske snage kontranapadima u Bahmutu prisilile neke od ruskih trupa da se povuku.

Rusko ministarstvo odbrane je u saopštenju juče navelo da izjave pojedinaca preko Telegrama oko 'prodora' na nekoliko mjesta na liniji fronta "ne odgovaraju istini", prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

"Opšta situacija u zoni specijalne vojne operacije je pod kontrolom", navelo je rusko ministarstvo koristeći svoj izraz za invaziju.

(Beta)

09:15h

Ukrajinske trupe počele su operacije "formiranja" uoči dugo očekivane kontraofanzive protiv ruskih snaga, prenosi portal Ukrajinska pravda.

"Formacija" uključuje udare na ciljeve kao što su punktovi za skladištenje municije, komandna mjesta, oklopna vozila i artiljerijski sistemi za pripremu bojnog polja za ofanzivne snage.

Ovo je standardna taktika koja se koristi prije velikih zajedničkih operacija.

Kada je Ukrajina prošlog ljeta pokrenula kontraofanzivu u južnim i sjeveroistočnim djelovima zemlje, na sličan način su joj prethodili vazdušni udari kako bi se bojište pripremilo za dalja ofanzivna dejstva.

Prema riječima visokog američkog vojnog zvaničnika, ove operacije formiranja bojnog polja mogle bi dugo da traju prije centralnog dijela bilo kakve planirane ukrajinske ofanzive.

Operacije "formiranja" mogu imati i za cilj da zbune Ruse.

(Ukrajinska pravda)

08:50h

Jaka eksplozija začula se u centru Melitopolja koji je okupirala Rusija u Zaporoškoj oblasti u Ukrajini, javio je jutros gradonačelnik u egzilu Ivan Fedorov na Telegramu, prenosi Kijev indipendent.

Fedorov je rekao da će uslijediti dalji detalji o eksploziji, ali nije dao nikakve dodatne informacije.

Melitopolj je pod ruskom okupacijom od kraja februara 2022.

Kijev indipendent navodi da se eksplozije redovno dešavaju na okupiranim teritorijama dok lokalni ukrajinski partizanski pokreti gađaju okupacione vlasti, kolaboracioniste i rusku vojnu opremu.

(Kijev indipendent)

07:41h

Rusko ministarstvo odbrane demantovalo je izvještaje da su se ukrajinske snage probile na različitim mjestima duž linija fronta i reklo je da je vojna situacija pod kontrolom, prenosi Rojters.

Moskva je reagovala nakon što su ruski vojni blogeri, pišući na Telegramu, izvijestili, kako su rekli, ukrajinsko napredovanje sjeverno i južno od grada Bahmuta, a neki sugerišu da je počela dugo očekivana kontraofanziva prokijevskih snaga.

07:39h

Šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin kaže da je u toku dugoočekivana kontraofanziva Ukrajine protiv ruske invazije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prigožin tvrdi da ukrajinske oružane snage planiraju pomicanje dalje na sjever i jug ako preuzmu kontrolu nad Bahmutom, gradom u istočnoj regiji Donjeck koji je mjesecima bio epicentar teških borbi.

Prigožin je svoju audio izjavu objavio 11. maja na Telegramu nedugo nakon što je BBC objavio intervju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u kojem je rekao da njegovim oružanim snagama treba više vremena da se pripreme za protivofanzivu.

Prigožin je optužio Zelenskog za "prevaru" i rekao da je kontraofanziva u "punom jeku". U području Bahmuta, rekao je da ukrajinske oružane snage "udaraju po našim bokovima i, nažalost, na nekim mjestima postižu uspjehe".

Rekao je da ako ukrajinske jedinice zauzmu Bahmut, krenuće dalje kako bi napali dijelove ukrajinske regije Zaporožje pod ruskom okupacijom i ruske regije Brjansk i Belgorod koje graniče s Ukrajinom.

"Zbog toga je počela ofanziva Ukrajine. Sve [ukrajinske jedinice] koje su prošle obuku i dobile svo potrebno oružje, opremu, tenkove i sve ostalo u potpunosti su uključene u vojne akcije", rekao je Prigožin.

Ponovo je kritikovao rusko ministarstvo odbrane zbog, kako je rekao, nevoljnosti da Vagnerovim trupama osigura potrebnu municiju.

"Vagner nastavlja izvršavati vojne misije u strahovitom nedostatku granata, potrebom za municijom, jer sva obećanja Ministarstva odbrane nisu ispunjena", naglasio je Prigožin, dodavši da će kasnije objasniti kako se njegovi vojnici uspijevaju boriti bez municije.

I ukrajinsko i rusko ministarstvo odbrane tek trebaju potvrditi ili demantovati Prigožinov komentar.

Rusija je pretrpjela oko 200.000 žrtava tokom 14-mjesečnog rata, prema zapadnim procjenama, i nastavlja gubiti desetine dnevno u Bahmutu, koji ruske snage pokušavaju zauzeti od prošlog ljeta.

(Radio Slobodna Evropa)

Bonus video: