Papa: Samo bogati sebi mogu priuštiti djecu u Italiji

Poglavar Rimokatoličke crkve pridružio se italijanskoj premijerki i pozvao na političku akciju kako bi se spriječio dramatični pad nataliteta

7359 pregleda 5 komentar(a)
Papa Franjo i Đorđa Meloni na jučerašnjem događaju u Rimu, Foto: Rojters
Papa Franjo i Đorđa Meloni na jučerašnjem događaju u Rimu, Foto: Rojters

Papa Franjo pridružio se juče konzervativnoj italijanskoj premijerku Đorđi Meloni i apelovao na Italijane da imaju više djece, pozivajući na konkretnu političku akciju kako bi se spriječila “demografska zima”, koja je u smislu populacije prošle godine rezultirala nestajanjem grada veličine Barija.

Osnivanje porodice u Italiji je postao “titanski napor” koji samo bogati sebi mogu priuštiti, kazao je Franjo, upozoravajući da “okrutni” uslovi slobodnog tržišta sprečavaju mlade da imaju djecu. Papa je, kako prenosi Rojters, kazao da pad natalitet ukazuje na nedostatak nade u budućnost, pri čemu su mlađe generacije opterećene osjećanjem neizvjesnosti, krhkosti i nesigurnosti.

Natalitet u Italiji je prošle godine prvi put pao ispod 400 000, što je 14 uzastopni godišnji pad, a broj stanovnika je smanjen za 179 000 na 58,85 miliona.

Papa Franjo
foto: REUTERS

Franjo je pozvao na opredjeljivanje resursa za pomoć parovima da osnuju i odgoje porodice, rekavši da je neophodno “zasaditi budućnost” nadom, prenijela je agencija Asošijetid pres.

”Nemojmo se pomiriti sa sterilnom tupošću i pesimizmom”, kazao je Franjo na godišnjem okupljanju porodičnih organizacija. “Hajde da ne vjerujemo da je već sve zapisano, da se ništa ne može učiniti kako bi se promijenio taj trend”.

Brojne studije su pokazale da kombinacija faktora obeshrabruje žene da imaju djecu, uključujući nedostak pristupačne njege djece, niske plate i nepravedni radni ugovori, kao i tradicija da žene nose teret brige o starijim roditeljima, podsjeća AP.

Papa je, takođe, kazao da ljubimci zamjenjuju djecu u pojedinim domaćinstvima i ispričao kako je nedavno jedna žena otvorila torbu prilikom nedavne audijencije i tražila papin blagoslov za “njenu bebu”, a da se zapravo radilo o psu. “Izgubio sam strpljenje i prekorio je rekavši da su mnoga djeca gladna a ti mi dovodiš psa”, kazao je on.

Vlada Melonijeve podržava kampanju za podsticanje najmanje 500.000 rođenja godišnje do 2033. godine, što je stopa za koju demografi kažu da je neophodna da bi se spriječil kolaps privrede dok raste broj penzionera.

Melonijeva, koja sa partnerom ima kćerku, kazala je na jučešarnjem kongresu porodičnih udruženja da je vrijeme da se promijeni trend pada nataliteta.

Međutim, ona je istakla da se to mora učiniti a da se pritom ne pribjegne surogat majčinstvu, dotičući se širih konzervativnih političkih tema koje se dotiču demografske debate kao što su vladino suzbijanje priliva migranata i averzija prema registraciji oba roditelja djece istopolnih parova.

”Želimo zemlju u kojoj više nije skandalozno reći da bez obzira na legitiman, slobodan izbor i sklonosti svake osobe, svi smo rođeni od muškarca ili žene”, kazala je Melonijeva uz aplauz. “U kojoj nije tabu reći da majčinstvo nije na prodaju, da materice nijesu za iznajmljivanje iIi da djeca nijesu šalterska roba koju možete birati na polici kao da ste u supermarketu i možda vratiti ako proizvod nije ispunio vaša očekivanja”.

Bonus video: