Portugal usvojio zakon o ograničenoj eutanaziji

Zakon se može naći na Ustavnom sudu ako bar jedna desetina poslanika zatraži da se to učini, a nekoliko poslanika socijaldemokrata je već to najavilo

4523 pregleda 2 komentar(a)
Marselo Rebelo de Sousa, Foto: Reuters
Marselo Rebelo de Sousa, Foto: Reuters

Parlament Portugala je izglasao zakon po kojem se u ovoj zemlji dozvoljava medicinski asistirana smrt - eutanazija - u izvjesnim, ograničenim slučajevima, piše BBC.

Ljekarima će po novom propisu biti omogućeno da pomognu ljudima da umru ako ti ljudi prolaze kroz neizdržive muke usljed neizlječivih bolesti ili ozbiljnih povreda, a nisu u stanju da sami sebi okončaju život.

Glasanjem u parlamentu prevaziđena je serija blokada ovog zakona usljed toga što je konzervativni predsjednik države Marselo Rebelo de Sousa na njega stavio veto.

Poslanici su velikom većinom glasova usvojili zakon. Za njega su glasali gotovo svi poslanici vladajuće Socijalističke partije, predstavnici tri manje stranke lijevog centra kao i stranke Liberalna inicijativa. Zakon su podržali i neki poslanici najveće opozicione partije Socijaldemokrati koja spada u političku opciju desnog centra.

Poslanica Socijalističke partije Izabel Moreira, koja je usmjeravala parlamentarnu diskusiju, ocijenila je da se ovim zakonom realizuju slobode ka kojima Portugal ide od kada je u toj zemlji 1974. godine došlo do prodemokratske revolucije.

Prema njenim riječima, prevazilaženje predsjedničkog veta je "nešto normalno" u demokratskoj državi, tim prije što je javna rasprava o eutanaziji trajala više od tri godine.

Većina socijaldemokrata glasala je protiv zakona, kao i krajnje desna Čega partija, koja je treća po jačini u parlamentu Portugala. Protiv su bili i komunisti.

Predsjednik De Sousa, koji je prilikom poslednjeg veta u aprilu prošle godine priznao da u njemu ne vidi legalnih anomalija kakve je viđao u ranijim verzijama, sada mora da potpiše zakon u roku od osam dana otkad se on nađe na njegovom stolu. On će stupiti na snagu kad bude objavljen u službenom glasniku.

Međutim, zakon se može naći na Ustavnom sudu ako bar jedna desetina poslanika zatraži da se to učini, a nekoliko poslanika socijaldemokrata je već to najavilo.

Eutanazija je u potpunosti legalna u tri evropske zemlje: Belgiji, Luksemburgu i Holandiji. Asistirana smrt ili pasivna eutanazija legalna je pak u mnogo više evropskih zemalja.

Bonus video: