BLOG Zelenski posjetio Rim i Vatikan, papi poklonio ikonu naslikanu na panciru

Rat u Ukrajini – 443. dan

32833 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Zelenski i papa Franjo, Foto: Reuters
Zelenski i papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2023. 21:27h
Završeno
19:15h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je u Vatikanu sa papom Franjom.

Ovo je prva posjeta Zelenskog Rimu od početka rata, tokom koje je oko 40 minuta razgovarao sa papom i poklonio mu pancir koji je nosio ukrajinski vojnik na frontu, a na kojem je kasnije naslikana Bogorodica, odnosno Madona, prenosi Rojters.

f
foto: Reuters

Papa je više puta izrazio želju da bude posrednik između Kijeva i Moskve.

Zelenski se posljednji put sastao sa papom u Vatikanu 2020. i njih dvojica su od početka rata razgovarali telefonom nekoliko puta

17:35h

Dvije osobe su danas poginule, a ranjeno je deset, među kojima i djeca, u ruskom napadu na Kostjantinovku, grad 25 kilometara jugozapadno od Bahmuta, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Kostjantinovka koja je prije rata imala 70.000 stanovnika, blizu je linije fronta u Donbasu, na istoku Ukrajine, oblasti koju Rusija nastoji da osvoji.

Ruska vojska redovno gađa taj grad.

(BETA)

17:27h

Premijerka Italije Đorđa Meloni obećala je danas punu podršku te zemlje Ukrajini u njenim naporima da odbije „brutalnu i nepravednu agresiju Rusije“, prenosi Rojters.

Govoreći zajedno sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Meloni je rekao da će Italija nastaviti da snabdijeva Ukrajinu oružjem i podržava tu zemlju onoliko dugo koliko bude potrebno.

"Kladimo se na pobjedu Ukrajine“, rekla je Meloni.

ff
foto: Reuters

Zelenski se nakon sastanka sa premijerom i predsjednikom Serđom Matarelom uputio u Vatikan, kako bi se sastao sa papom Franjom.

Zelenski papa
foto: Reuters
15:27h

Njemački Rajnmetal osnovao je zajedničko preduzeće sa ukrajinskim državnim konglomeratom Ukroboronpromom za izgradnju i popravku tenkova u Ukrajini, saopštila je ta kompanija.

Zatvaranje ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća planirano je za kraj juna, a sa radom će početi sredinom jula, prenosi Rojters.

U početku je planirno da se radi samo na održavanju i popravci vozila koja je Njemačka donirala Ukrajini, ali će kasnije težiti zajedničkoj proizvodnji nekih proizvoda Rajnmetala, navodi se u saopštenju, što će dovesti do mogućeg zajedničkog razvoja vojnih sistema za izvoz iz Ukrajine.

Izvršni direktor Rajnmetala Armin Paperger rekao je da će njemačka kompanija imati 51 udjela u vlasništvu.

Rajnmetal očekuje da će narednih dana potpisati ugovore za još dva zajednička preduzeća za municiju i protivvazdušnu odbranu, navodi list Handelsblat.

Povećao je proizvodnju od početka rata u Ukrajini prošle godine, a Njemačka je takođe isporučivala pomoć i oružje Kijevu.

Rajnmetal proizvodi municiju i drugu vojnu opremu, kao i zajedno sa Kraus Mafeji Vegeimanom proizvodi tenkove "leopard" koje Njemačka šalje u Ukrajinu.

15:18h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Rim, kako bi se sastao sa italijanskim vođama, ali i papom Franjom u Vatikanu.

Zelenski se sastao sa premijerkom Đorđom Meloni i predsjednikom Serđom Materelom.

Matarela je, pozdravljajući svog ukrajinskog kolegu u rezidenciji u Rimu, rekao da Italija u potpunosti podržava Kijev u njegovom otporu protiv ruske invazije, prenosi Rojters.

"Čast mi je što ste ovdje u Rimu“, rekao je Matarela Zelenskom u izjavi emitovanoj na italijanskoj televiziji.

ff
foto: Reuters

"Tražio sam da se ponovo sretnemo poslije našeg razgovora od godine, iako u ovom drugačijem stanju, mi smo potpuno na vašoj strani", dodao je Matarela.

Izmjena: 17:30h
15:13h

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozep Borelj, pozvao je danas države EU da "ubrzaju" isporuke oružja ukrajinskim snagama i obezbijede im artiljerijsku municiju velikog dometa za odgovor na rusku vatru.

Izmjena: 15:14h
14:00h

Ukrajinska vojska saopštila je danas da "napreduje" u "nekim zonama oko Bahmuta, centra borbi sa ruskim trupama na istoku Ukrajine, a u petak je objavila da su njeni borci napredovali dva kilometara na tom frontu.

"Defanzivna operacija u pravcu Bahmuta se nastavlja. Naši vojnici napreduju u nekim zonama fronta, neprijatelj gubi opremu i trupe", napisao je preko Telegrama komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksander Sirski.

Šef ruske paravojne grupe Vagner juče je optužio redovne ruske trupe da "bježe" sa svojih položaja blizu Bahmuta.

Zapadne zemlje poslednjih dana objavljuju da daju novu vojnu pomoć Ukrajini što izaziva bijes Moskve.

Rusija je juče ocijenila objavu Velike Britanije prethodnog dana o isporuci raketa dugog dometa Kijevu kao "ekstremno neprijateljsku " mjeru. Rusija je optužila London da nastoji "ozbiljno da pogorša" sukob.

(BETA)

13:13h

Ruski borbeni avion SU-34 srušio se u regionu Brjanska na granici sa Ukrajinom, javila je agencija TASS, citirajući hitne službe.

To je, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na pisanje TASSS, drugi takav incident danas nakon što je naizgled oboren helikopter u istom regionu.

11:55h

Postepeno u Ukrajinu stižu nove pošiljke oružja koje su obećale zemlje koje je podržavaju. To je jedan od razloga zašto je dugo očekivana kontraofanziva Kijeva odložena, kaže za DW stručnjak za Ukrajinu i Rusiju Niko Lange.

Povezani članci

13. Maj 2023.

Ukrajina: Još zapadnog oružja pa kontraudar

09:39h

Njemačka je sastavila novi paket vojne opreme za Ukrajinu u vrijednosti od 2,7 milijardi eura, najveći koji je Berlin obezbijedio od ruske invazije, izvijestio je u subotu Der Spiegel.

Paket će uključivati 20 borbenih vozila pješadije Marder, 30 tenkova Leopard 1, 15 protivvazdušnih tenkova Gepard, 200 izviđačkih dronova, četiri dodatna protivvazdušna sistema Iris-T uključujući municiju, dodatnu artiljerijsku municiju i više od 200 borbenih i logističkih oklopnih vozila, prenosi Rojters.

Ukrajina je vršila pritisak na svoje saveznike da dostave oružje dugog dometa, avione i municiju prije kontraofanzive koja se očekuje u narednim nedeljama ili mjesecima.

Njemačka je u početku oklijevala da pošalje teško oružje u Ukrajinu kako bi joj pomogla da se suprotstavi ruskoj invaziji, plašeći se da bi to moglo pojačati borbu. Ali u januaru je Berlin pristao da pošalje svoje tenkove Leopard i rekao da će se potruditi da pošalje još.

09:38h

Rat u Ukrajini ušao je u 443. dan - šta se dešavalo na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: