Micotakis: Turska bi imala šta da dobije približavanjem Grčkoj, Evropi i Zapadu

Micotakis, koji će iduće sedmice takođe biti suočen sa izborima u zemlji, rekao je da je "otvoren za dijalog sa liderom koga budu izabrali turski građani"

5584 pregleda 1 komentar(a)
Micotakis, Foto: REUTERS
Micotakis, Foto: REUTERS

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas da bi Turska imala šta da dobije približavanjem Grčkoj, Evropi i Zapadu.

"Otvoreni smo za dijalog kako bismo izgradili pozitivnu agendu koja će biti od interesa za sve nas u oblasti trgovine, kulture, životne sredine", rekao je Micotakis u intervjuu listu Katimerini, dok cijela Grčka prati izbore u susjednoj zemlji.

Ali, kako je dodao, za stvarno poboljšanje odnosa sa Grčkom, "Turska mora da pristane na rješavanje nesuglasica na osnovu međunarodnog prava i prava mora".

Micotakis, koji će iduće sedmice takođe biti suočen sa izborima u zemlji, rekao je da je "otvoren za dijalog sa liderom koga budu izabrali turski građani".

Svi grčki mediji prate izbore u Turskoj, a neki su ocijenili da je riječ o najznačajnijim izborima u Turskoj u poslednjih nekoliko decenija.

Prošle godine je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio Grčku, saveznicu Turske u NATO, za "okupaciju" ostrva u Egejskom moru čiji je status utvrđen sporazumima posle Drugog svjetskog rata.

Bonus video: