Grčki premijer: Turska bi mogla da dobije približavanjem Grčkoj, Evropi i Zapadu

„Otvoreni smo za dijalog kako bismo izgradili pozitivnu agendu koja će biti od interesa za sve nas u oblasti trgovine, kulture, životne sredine“, rekao je Micotakis

3189 pregleda 0 komentar(a)
Micotakis, Foto: Reuters
Micotakis, Foto: Reuters

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da bi Turska imala šta da dobije približavanjem Grčkoj, Evropi i Zapadu.

„Otvoreni smo za dijalog kako bismo izgradili pozitivnu agendu koja će biti od interesa za sve nas u oblasti trgovine, kulture, životne sredine“, rekao je Micotakis u intervjuu listu Katimerini, dok cijela Grčka prati izbore u susjednoj zemlji.

Ali, kako je dodao, za stvarno poboljšanje odnosa sa Grčkom, „Turska mora da pristane na rješavanje nesuglasica na osnovu međunarodnog prava i prava mora“.

Micotakis, koji će iduće sedmice takođe biti suočen sa izborima u zemlji, rekao je da je „otvoren za dijalog sa liderom koga budu izabrali turski građani“.

Svi grčki mediji prate izbore u Turskoj, a neki su ocijenili da je riječ o najznačajnijim izborima u Turskoj u posljednjih nekoliko decenija.

Prošle godine je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio Grčku, saveznicu Turske u NATO, za „okupaciju“ ostrva u Egejskom moru čiji je status utvrđen sporazumima poslije Drugog svjetskog rata.

Bonus video: