Turska 28. maja opet glasa za predsjednika

U Turskoj danas održani predsjednički i parlamentarni izbori

68585 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2023. 00:48h

Aktuelni predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan vodi na predsjedničkim izborima u toj zemlji, ali je, prema trenutnim preliminarnim podacima, osvojio manje od 50 odsto podrške birača.

Turska radio-televizija (TRT) objavila je da Erdogan, prema 96,15 odsto prebrojanih listića, osvojio 49,44 odsto glasova, a da je opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu osvojio 44,86 odsto podrške birača.

Prema tim podacima, Erdogan je osvojio više od 26 miliona glasova, a Kiličdaroglu više od 23,6 miliona.

Izbori bi išli u drugi krug ako nijedan kandidat nema više od 50 odsto glasova.

Na sajtu TRT-a navodi se da je izlaznost na izborima 88,36 odsto, odnosno da je glasalo više od 51,4 miliona birača.

Kiličdaroglu je ranije večeras tvrdio da je u prednosti i na Tviteru je u kratkoj objavi napisao: "Vodimo".

Turski vrhovni izborni savjet ukinuo je zabranu izvještavanja o izbornim rezultatima, koja je prvobitno bila na snazi ​​do 21 sat po lokalnom vremenu.

Birališta širom Turske su zatvorena u 17 sati po lokalnom, odnosno 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

Erdogan se obratio svojim pristalicama na Tviteru nakon što je glasanje na izborima završilo.

"Proces glasanja je završen u cijeloj zemlji na način koji dolikuje našoj demokratiji. Sada je, kao i uvijek, vrijeme da čvrsto zaštitimo glasačke kutije. Dok rezultati ne budu finalizovani, nastavićemo da štitimo volju našeg naroda", poručio je.

Njegov glavni protivkandidat, Kiličdaroglu, takođe je poručio svojim pristalicama da ne ostavljaju glasačke kutije bez nadzora, "ni na tren, bez obzira na sve".

"Želim pozvati naše heroje demokratije. Nikada ne ostavljajte glasačke kutije dok se ne dostavi konačni potpisani izvještaj o glasačkoj kutiji", napisao je na Tviteru.

f
foto: Reuters

Građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona osoba, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan, Kemal Kiličdaroglu i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Birališta su ranije bila otvorena i van Turske, u 75 država i 156 predstavništava te zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 milion građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopštila Visoka izborna komisija, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

Bonus video: