Erdogan i Kiličdaroglu idu u drugi krug

U Turskoj slavile pristalice oba tabora, ali nijedan od predsjedničkih kandidata nije osvojio podršku više od polovine birača neophodnu za direktnu pobjedu

24737 pregleda 34 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Turska će po svoj prilici predsjednika izabrati u drugom krugu izbora, dok su obje partije, i Tajipa Erdogana i njegovog suparnika iz opozicije Kemala Kiličdaroglua tvrdile da imaju prednost, ali su izvori iz oba tabora priznali da vjerovatno nijedan nema neophodnih 50 odsto za direktnu pobjedu.

Prema preliminarnim rezultatima na osnovu 95,09 odsto prebrojanih glasova Za Erdogana je glasalo 49,52 odsto birača, dok je Kiličdaroglu osvojio 44,76 odsto glasova, prenijela je televizija Haberturk.

Mediji u Turskoj su tokom večeri objavljivali različite preliminarne rezultate, prenijela je agencija Asošijetid pres. Državna agencija Anadolija je na osnovu tri četvrtine prebrojanih glasova predviđala tijesnu Erdoganovu pobjedu u prvom krugu, dok je ANKA agencija, naklonjena opoziciji, prognozirala da će vjerovatno biti održan drugi krug izbora sa rezultatom od 48 odsto glasova za Erdogana i 46 odsto za Kiličdaroglua na osnovu 76 odsto prebrojanih glasova.

Erdogan
foto: REUTERS

Situaciju je dodatno zakomplikovalo i to što je opozicija optužila agenciju Anadolija da manipuliše rezultatima insistirajući da je Kiličdaroglu u tijesnoj prednosti sa 47,42 odsto u odnosu na Erdogana za kojeg je prema njihovim projekcijama glasalo 46,8 odsto birača.

Erdogan je kazao da žurba sa saopštavanjem izbornih rezultata, dok je brojanje u toku, znači krađu narodne volje, dok je Kemal Kiličdaroglu upozorio izborne vlasti da unose sve rezultate.

”Mada su izbori održani u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi, a glasanje je i dalje u toku, pokušaji da se rezultati saopšte na brzinu predstavlja uzurpiranje narodne volje”, objavio je Erdogan na Tviteru u prvoj poruci nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Kiličdaroglu je na Tviteru objavio: “Večeras nećemo spavati” upozoravajući da u objavljene rezultate treba uključiti podatke sa svih biračkih mjesta gdje je brojanje završeno.

Prema prvim objavljenim rezultatima Erdogan je bio u ubjedljivoj prednosti, ali dok se brojanje nastavljalo njegova prednost se smanjivala, a drugi krug glasanja 28. maja je postajao sve izgledniji.

Kemal Kiličdaroglu
foto: Beta/AP

Obje strane su odbacile projekcije suprotnog tabora. Opozicioni gradonačelnik Ankare Mansur Javas je kazao da je Kiličdarogu prema podacima kojima oni raspolažu u prednosti sa 47,2 odsto, dok je za Erdogana glasalo 46,48 odsto birača.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, koji je vodio kampanju za Kiličdaroglua, kazao je da su posmatrači iz vladajuće partije “redovno prigovarali” na rezultate sa biračkih mjesta na kojima je Kiličdaroglu bio u prednosti.

Prema istraživanjima prije izbora Kiličdaroglu, koji predvodi šestočlani stranački savez, bio je u blagoj prednosti a dvije ankete su predviđale da će osvojiti preko 50 odsto glasova.

Jedan visoki zvaničnik iz opozicionog saveza, koji je želio da ostane anoniman, kazao je za Rojters da “izgleda da neće biti pobjednika u prvom krugu” ali je dodao da je Kiličdaroglu prema njihovim podacima u prednosti.

Drugi visoki opozicioni zvaničnik kazao je za britansku agenciju da Erdganova partija ulaže prigovore i “čini sve što je u njenoj moći kako bi odložila proces”.

Ultranacionalista Sinan Ogun, koji je na osnovu dvije trećine prebrojanih glasova imao podršku pet odsto birača i čije bi pristalice mogle presuditi ishod u drugom krugu glasanja, kazao je da on takođe misli da će odluka o predsjedniku biti donijeta 28. maja.

”Velika je vjerovatnoća da će izbori otići u drugi krug”, budući da nijedan od glavnih kandidata neće osvojiti 50 odsto birača, kazao je on dodajući da su “turski nacionalisti i kemalisti ključ na ovim izborima”.

Jučerašnji izbori su smatrani jednim od najvažnijih u 100-godišnjoj istoriji zemlje i da mogu okončati 20-godišnju vladavinu Erdogana i imati posljedice izvan granica Turske.

Slavlje Erdoganovih pristalica u Ankari
Slavlje Erdoganovih pristalica u Ankarifoto: Rojters

”Na ove izbore gledam kao na izbor između demokratije i diktature”, kazao je za Rojters Ahmet Kalkan, 64, koji je u Istanbulu glasao za Kiličdaroglua. Ja biram demokratiju i nadam se da će moja zemlja izabrati demokratiju”, kazao je Kalkan, zdravstveni radnik u penziji.

Erdogan, 69, je veteran sa desetinama izbornih pobjeda koji tvrdi da poštuje demokratiju i odbacuje optužbe da je diktator.

Ilustrujući razmjere podrške koju turski predsjednik i dalje ima među građanima, Mehmet Akif Kahraman, koji je takođe glasao u Istanbulu kazao je za britansku agenciju da Erdogan i nakon dvije decenije na vlasti predstavlja budućnost.

”Uz božju volju, Turska će biti svjetski lider”, kazao je on.

U Ankari su slavile pristalice oba tabora. Ispred sjedišta Erdoganove Partije AK pristalice su nosile njegove postere i slavili uz muziku. Slična atmosfera bila je i ispred sjedišta Kiličdarogluove partije gdje su pristalice nosile zastave osnivača Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Bonus video: