BLOG Zelenski uputio novi apel NATO-u za prijem Ukrajine u julu

Rat u Ukrajini – 445. dan

35290 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Detalj iz Bahmuta, Foto: Reuters
Detalj iz Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2023. 23:07h
Završeno
21:06h

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je u ponedjeljak u intervjuu za francusku televiziju TF1 da je Francuska otvorena za obuku ukrajinskih pilota borbenih aviona u Francuskoj i da bi ti programi obuke mogli da počnu odmah, prenosi Rojters.

Upitan o isporuci ratnih aviona Ukrajini, Makron je rekao da nije razgovarao o tom pitanju sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom njegove posjete ovog vikenda.

"Nisam govorio o avionima, govorio sam o projektilima, govorio sam o obuci", rekao je on.

Upitan o obuci ukrajinskih pilota na francuskim ratnim avionima, on je rekao: "nema tabua".

12:52h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je danas novi apel NATO-u da donese pozitivnu političku odluku o kandidaturi Kijeva za članstvo u Alijansi na julskom samitu u Vilnjusu.

On je kazao da je vrijeme da se otkloni najveća bezbjednosna nesigurnost Evrope.

"To znači da se odobri pozitivna politička odluka o članstvu Ukrajine u NATO-u", rekao je Zelenski u video obraćanju Samitu demokratije u Kopenhagenu, prenio je Rojters.

Zelenski je na turneji po evropskim prijestonicama u cilju pojačanja podrške saveznika Kijevu prije očekivane ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga.

(MINA)

09:37h

Francuska će u narednih nekoliko sedmica poslati Ukrajini više desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući savremena borbena vozila AMKS-10RC.

To se navodi se u zajedničkom saopštenje nakon razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Al Džazira.

Navodi se da je poslije radne večere dva lidera koja je trajala više od tri sata, Makron ukazao da zvanični Pariz usmjerava svoje napore da podrži sposobnosti protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga, navodi se u izvještaju Reutersa.

Posjeta Parizu bila je dio turneje ukrajinskog lidera u nekoliko ključnih evropskih savezničkih zemalja tokom koje je Zelenski nastojao da prikupi dodatnu vojnu i finansijsku pomoć uoči očekivane ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga.

(MINA)

08:46h

Velika Britanija će poslati u Ukrajinu stotine novih dronova dugog dometa preko 200 kilometara, saopštila je vlada te zemlje nakon što je predsjednik Ukrajijne Volodimir Zelenski stigao na razgovore sa premijerom Rišijem Sunakom.

"Sunak će danas potvrditi dalju britansku nabavku stotina raketa protivvazdušne odbrane i daljih bespilotnih vazdušnih sistema, uključujući stotine novih dronova dugog dometa preko 200 kilometara", navodi se u saopštenju vlade, a prenosi Rojters.

Dodaju da će nova vojna pomoć biti isporučena tokom narednih mjeseci dok se Ukrajina priprema da pojača otpor ruskoj invaziji.

08:37h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da će otputovati u Veliku Britaniju na sastanak sa premijerom Rišijem Sunakom.

"Velika Britanija je lider kada je u pitanju proširenje naših sposobnosti na zemlji i u vazduhu. Ova saradnja će se nastaviti i danas", naveo je Zelenski na Tviteru, prenosi Rojters.

08:00h

Odbrana Bahmuta se nastavlja, a posljednji dani su pokazali da Ukrajina može da napreduje i da se suprotstavi tamošnjim ruskim snagama, poručio je komandant ukrajinskih kopnenih snaga general-pukovnik Oleksandr Sirski.

"Napredovanje naših trupa duž pravca Bahmuta - to je prva uspješna ofanzivna operacija u odbrani grada", rekao je Sirski na Telegramu, a prenosi Rojters.

Dodao je da posljednji dani pokazuju kako ukrajinska vojska može da ide naprijed.

"I da uništimo neprijatelja čak i u ovako izuzetno teškim uslovima... Operacija odbrane Bahmuta se nastavlja. Sve neophodne odluke za odbranu su donijete", zaključio je Sirski.

07:59h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 445. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: