Slovačka dobila privremenu, tehnokratsku vladu

O povjerenju Odorovoj vladi parlament će se izjasniti u roku od 30 dana

5087 pregleda 2 komentar(a)
Ludovit Odor, novi premijer Slovačke, Foto: Reuters
Ludovit Odor, novi premijer Slovačke, Foto: Reuters

Članovi nove, tehnokratske vlade Slovačke, na čijem je čelu Ludovit Odor, danas su u Bratislavi položili zakletvu pred predsjednicom države Zuzanom Čaputovom.

Tehnokratska vlada sa 15 članova stupa na dužnost u jeku političke krize u zemlji, kojom će upravljati do vanrednih parlamentarnih izbora 30. septembra.

Nijedan član nove vlade neće biti kandidat na predstojećim izborima.

Nova tehnokratska vlada Slovačke
Nova tehnokratska vlada Slovačkefoto: Reuters

Premijer Odor, bivši zamjenik guvernera centralne banke i ugledni ekonomista, pripadnik je mađarske manjine i nije povezan ni sa jednom političkom strankom.

Karijerni diplomata Miroslav Vlahovski novi je ministar spoljnih poslova, a bivši visoki zvaničnik Ministarstva odbrane Martin Sklenar došao je na čelo tog resora.

O povjerenju Odorovoj vladi parlament će se izjasniti u roku od 30 dana.

Slovačka je bez vlade u punom kapacitetu od 15. decembra, kada je parlament na inicijativu opozicije, poslije višemjesečne političke krize, izgalasao nepovjerenje koalicionom kabinetu premijera Eduarda Hegera.

Čaputova je prvobitno zatražila od Hegera da bude na čelu prelazne vlade do izbora. Međutim, pošto je Heger 7. maja podnio ostavku, nakon povlačenja nekoliko ministara, Čaputova se opredijelila za vladu tehnokrata.

Hegerova vlada je snažno podržavala Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije i isporučila je ukrajinskim snagama traženo oružje, uključujući 13 borbenih aviona MiG-29 i sistem protivvazdušne odbrane S-300.

Neki opozicioni lideri, uključujući bivšeg populističkog premijera Roberta Fica, protive se vojnoj podršci Ukrajini i sankcijama Rusiji.

Ankete pokazuju da bi Ficova lijeva partija Smjer mogla da pobijedi na predstojećim izborima.

Bonus video: