Opozicija u šoku, preispituje strategiju

Vođa turske opozicije suočen sa teškom borbom da spriječi da Erdoganova vladavina uđe u treću deceniju. Od ključnog značaja će biti 2,8 miliona birača koji su podržali trećeg kandidata, nacionalistu Sinana Ogana

34594 pregleda 69 reakcija 5 komentar(a)
Erdoganove pristalice u Istanbulu, Foto: Rojters
Erdoganove pristalice u Istanbulu, Foto: Rojters

Predsjednik Turske Tajip Erdogan se uzda u podršku trećeg kandidata kako bi zapečatio pobjedu u drugom krugu izbora nakon što je glasanje u nedjelju raspršilo nade njegovog rivala Kemala Kiličdaroglua u brzu pobjedu.

Erdoganu je snažni učinak u nedjelju donio 49,5 odsto glasova, znatno ispred Kiličdaroglua sa 44,8 odsto i malo manje od potrebnih 50 odsto za pobjedu u prvom krugu. Ankete su pokazivale da Erdogan zaostaje za Kiličdarogluom, ali ishod izbora ukazuje na to da su predsjednik i njegova AK stranka uspjeli da privuku konzervativne birače uprkos krizi troškova života i rastućoj inflaciji.

Pred kandidatima su još dvije nedjelje kampanje, a Erdoganov tabor je siguran da može postići sporazum da Sinanom Oganom, nacionalističkim kandidatom, koji je osvojio 5,2 procenta glasova, kako bi komotno pobijedio u drugom krugu 28. maja.

Erdogan sada ima jasnu psihološku prednost i on će u naredne dvije nedjelje vjerovatno pojačati svoje narative usredsređene na nacionalnu bezbjednost

Tabor Kiličdaroglua, koji obećava da će preinačiti Erdoganov sve autoritarniju vladavinu i ponovo uspostaviti demokratske kontrole u državi od 85 miliona stanovnika, u šoku je zbog lošeg rezultata i pokušava da preispita strategiju.

Njegov šestočlani savez nije privukao onoliko nacionalističkih birača koliko je očekivao, dijelom zbog podrške velike prokurdske stranke kandidaturi Kiličdaroglua, piše Rojters.

Kiličdaroglu “mora potpuno da reorganizuje svoju strategiju”, izjavio je za Rojters funkcioner opozicionog saveza.

Visoki zvaničnik Erdoganove stranke je izjavio: “Naše šanse u drugom krugu su vrlo, vrlo visoke. Ogan sada drži ključ”.

Ogan je juče u intervjuu za Rojters rekao da će u drugom krugu podržati Kiličdaroglua samo ako on pristane da ne nudi nikakve ustupke prokurdskoj Narodnoj demokratskoj partiji (HDP), koja je na nedjeljnim parlamentarnim izborima nastupila pod zastavom Zelene ljevice. HDP, treća po veličini u parlamentu, podržava Kiličdaroglua, ali je optužena za veze sa kurdskim militantima, što ona poriče.

Sinan Ogan
Sinan Oganfoto: Reuters

”Konsultovaćemo se sa biračkom bazom povodom naše odluke u drugom krugu. Ali već smo jasno stavili do znanja da su borba protiv terorizma i vraćanje izbjeglica naše crvene linije”, rekao je Ogan.

Očekuje se da se i Erdogan i Kiličdaroglu sastanu lično sa Oganom narednih dana. S obzirom na njihove konzervativne stavove, Erdogan i Ogan se smatraju prirodnijim saveznicima, iako je u sastavu predsjednikovog saveza mala islamistička kurdska strana kojoj se Ogan takođe protivi.

”Ogan je od presudnog značaja za drugi krug i on je rekao da će pregovarati sa obje strane ... ali Erdogan ima više da ponudi”, rekao je Hakan Akbaš, direktor Strategic Advisory Servicesa, konsultantske firme iz Istanbula.

Rojters navodi da će mogućnost da Erdoganova vladavina uđe u treću deceniju razočarati aktiviste za građanska prava.

”To bi ohrabrilo Moskvu, važnog saveznika Ankare, i uznemirilo Vašington, evropske prijestonice i mnoge bliskoistočne lidere koji imaju problematične odnose sa turskim predsjednikom”, ocjenjuje britanska agencija.

”Erdogan sada ima jasnu psihološku prednost nad opozicijom”, rekao je Volfango Pikoli iz savjetodavne firme Teneo. “On će u naredne dvije nedjelje vjerovatno pojačati svoje narative usredsređene na nacionalnu bezbjednost”.

Kiličdaroglu je obećao da će pobijediti u drugom krugu i optužio Erdoganovu stranku za petljanje sa brojanjem glasova i objavljivanjem rezultata. On je pozvao svoje pristalice da budu strpljive, ali su oni juče bili obeshrabreni.

”Tužni smo i potišteni zbog čitave situacije. Očekivali smo drugačije rezultate”, rekao je Rojtersu Volkan Atilgan u Istanbulu. “Ako bog da, osvojićemo tu pobjedu u drugom krugu”.

Pristalica Kemala Kiličdaroglua
Pristalica Kemala Kiličdarogluafoto: Reuters

Nasuprot tome, Erdoganove pristalice su bile ushićene. Fejaz Balču (23), stručnjak za sajber bezbjednost, siguran je da Erdogan može riješiti ekonomske probleme Turske.

”Veoma je važno za čitav turski narod da Erdogan pobijedi na ovim izborima. On je svjetski lider i svi Turci i muslimani žele Erdogana za predsjednika”, izjavio je za Rojters.

Erdogan je ostvario dobar rezultat uprkos ljutnji birača zbog ekonomskih nevolja nakon što je nekonvencionalna politika niskih kamatnih stopa izazvala krizu lire i rasta inflacije preko 85 odsto prošle godine. Opozicija se nadala da će na birače uticati i spor odgovor vlade na zemljotrese u kojima je poginulo 50.000 ljudi.

Erdoganove šanse povećava i to što je njegov vladajući savez, iznenadivši analitičare, osvojio jasnu većinu u novom turskom parlamentu, uključujući od birača jugoistočne regije koja je razorena u zemljotresima u februaru.

On će sada poručiti biračima da će glasanjem za njega omogućiti još pet godina stabilne vlade, kazali su zvaničnici.

Erdoganove šanse povećava i to što je njegov vladajući savez osvojio jasnu većinu u novom turskom parlamentu

”Njegov moto će biti: ako glasate za Kiličdaroglua, on će biti glineni golub”, rekao je visoki zvaničnik opozicije koji je priznao da je pred njima težak put.

Nacionalistička Dobra stranka (IYI), druga po veličini u Kiličdarogluovom savezu, dobila je samo 9,75 odsto podrške na izborima za parlament. Kurdska stranka Zelena ljevica, koja je dobila 8,8 odsto glasova, nije dio glavne opozicione koalicije.

Treći zvaničnik opozicije je rekao da je Erdogan uspio da “zastraši i privuče neke centrističke-nacionalističke birače na svoju stranu” tvrdnjama bez dokaza da zabranjena Radnička partija Kurdistana (PKK) podržava Kiličdaroglua.

”Imamo dvije nedjelje. Potreban nam je brzo oporavak (podrške kandidatu opozicije)”, dodala je ta osoba.

Bonus video: