BLOG Žovkva: Ukrajina nema dovoljno vojne opreme da pokrene kontraofanzivu protiv Rusije

Rat u Ukrajini – 446. dan

47935 pregleda 70 reakcija 70 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u okolini Bahmuta, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik u okolini Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2023. 22:19h
Završeno
22:15h

Moskva je danas demantovala tvrdnje Kijeva da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila šest ruskih hipersoničnih raketa "Kindžal".

"Rusija nije lansirala toliko 'Kindžal' raketa koliko Ukrajinci kažu da su oborili", rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu za novinsku agenciju Ria Novosti.

On je rekao da je broj takozvanih ukrajinskih presretanja tri puta veći nego što je Rusija ispalila raketa, prenijela je njegova pres služba preko Telegrama.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je jutros da su ukrajinske snage tokom noćnog napada na Kijev oborile šest ruskih hipersoničnih raketa Kindžal, u vrijeme kada su se ponovo intenzivirali ruski napadi.

Reznikov je rekao da je ostvaren još jedan uspjeh ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

U video obraćanju na samitu Savjeta Evrope ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je večeras da je 100 odsto ruskih raketa ispaljenih prethodne noći na ukrajinsku teritoriju bilo presretnuto.

20:25h

Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Igor Žovkva izjavio je danas da Ukrajina nema dovoljno vojne opreme da pokrene kontraofanzivu protiv Rusije.

"Da biste započeli kontraofanzivu, čiji je rezultat oslobađanje ukrajinskih teritorija, potrebno je dovoljno artiljerijskih sistema i municije. Potrebna su vam oklopna vozila i tenkovi. Želimo da ova kontraofanziva bude što uspješnija", izjavio je saradnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

On je rekao da je Zelenski posjetio evropske susjede, kao i Veliku Britaniju, Njemačku i Italiju sa "glavnim ciljem da zatraži dodatnu vojnu pomoć", prenosi Skaj njuz.

"Nažalost, nivo opreme koju imamo još nije dovoljan da započnemo kontraofanzivu", naveo je Žovkva.

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa izjavio je danas da su predsjednici Rusije i Ukrajine pristali da u odvojenim sastancima razgovaraju sa delegacijom šefova afričkih država o planu za okončanje rata u Ukrajini.

Upitan o tome šta misli o tome što će ruski predsjednik Vladimir Putin i Zelenski afričke lidere ugostiti u Moskvi i Kijevu, Žovkva je odgovorio da je jedino prikladno rešenje ukrajinsko.

"Rat se vodi na teritoriji Ukrajine. Dakle, jedini prihvatljiv plan jeste i biće ukrajinski plan. Spremni smo da saslušamo predloge država. Znamo za kineske ideje. Prošle nedjelje je Kijev posjetio predstavnik brazilskog predsjednika. Ali jedini plan koji bi Ukrajina sprovela je plan Zelenskog", rekao je on.

(Beta)

18:09h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prethodnih dana posjetio četiri evropske zemlje, uključujući Njemačku, i ponovo zahtijevao da njegova zemlja dobije ratne avione. Šefica Odbora Bundestaga za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman ponovo je taj zahtjev odbacila.

Štrak-Cimermanova je za Dojčlandunk u utorak rekla da "ne vidi" lovce Tornado i Eurofajter nad Ukrajinom.

"Jednostavno, problem je u dometu aviona i složenosti obuke", rekla je, dodajući da podržava slanje drugih lovaca, poput sovjetskog MiG iz nekadašnjih istočnoevropskih zaliha, pa i američkog F-16.

"Možemo Zelenskom da ponudimo baze u Njemačkoj koje servisiraju F-16", objasnila je političarka liberalne FDP.

Na zahtjeve Zelenskog uzdržani su ostali i njemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je u ponedjeljak obećao obuku ukrajinskih pilota ali nije naveo na kom avionu.

Njemačka je u nedjelju Zelenskom obećala novi paket vojne pomoći vrijedan 2,7 milijardi evra.

Na pitanje odakle još tenkova, Štrak-Cimermanova je odgovorila da Njemačka može da ih otkupi "od zemalja kojima nisu potrebni". "Smatram da je sasvim u redu, u tom slučaju dolaze iz Njemačke, gdje su i proizvedeni", rekla je.

(dpa)

17:27h

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa izjavio je danas da su predsjednici Rusije i Ukrajine pristali da u odvojenim sastancima razgovaraju sa delegacijom šefova afričkih država o planu za okončanje rata u Ukrajini.

Izmjena: 17:30h
17:21h

Ukrajina je objavila danas da je povratila 20 kvadratnih kilometara sjeverno i južno od Bahmuta dok ruske trupe nastavljaju da napreduju u samom gradu, epicentru borbi.

"Posljednjih dana naše trupe su oslobodile oko 20 kvadratnih kilometara na sjevernoj i južnoj periferiji Bahmuta. Istovremeno neprijatelj napreduje u samom Bahmutu uništavajući potpuno grad sa artiljerijom", napisala je preko Telegrma zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Gana Malijar.

Uprkos strateškom značaju koji stručnjaci osporavaju, Bahmut je postao simbol borbe za kontrolu industrijskog regiona Donbasa, koji se sastoji od regiona Luganska i Donjecka. Rusija je te regione anektirala ali nije preuzela potpunu kontrolu nad tim područjem.

Ruska vojska potvrdila je danas da je tokom noći sprovela raketni napad na vojna postrojenja u Ukrajini, tvrdeći da je "pogodila sve mete", dok su ukrajinske snage ranije danas saopštile da su oborile sve ruske rakete.

(BETA)

07:56h

Ukrajinske snage oborile su svih 18 projektila različitih tipova koje je Rusija tokom noći lansirala na tu zemlju, izjavio je u glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji.

"Rusija je lansirala šest balističkih projektila 'kinžal' iz aviona, devet krstarećih raketa 'kalibr' sa brodova u Crnom moru i tri rakete sa kopna 'Iskander'", rekao je Zalužnji na Telegramu.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je takođe oboreno šest bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Šahed i tri izviđačke.

Rojters navodi da još nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri taj izvještaj.

07:08h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je ostaci raketa koje su ukrajinske snage pogodile tokom noći iznad glavnog grada te zemlje zapalila nekoliko automobila i oštetila zgradu u okrugu Solomjanski na zapadu prijestonice i da su tom prilikom tri osobe povrijeđene.

Eksplozije u Kijevu tokom noći
Eksplozije u Kijevu tokom noćifoto: Reuters

Kako prenosi Rojters, Kličko je rekao da južno od Borispilja sistemi protivvazdušne odbrane odbijaju napade dronom. Borispilj, grad jugoistočno od Kijeva, dom je glavnog putničkog aerodroma u prijestonici, koji je sada zatvoren.

Šteta u drugim okruzima nije značajna i nema trenutnih informacija o potencijalnim žrtvama tamo, saopštila je vojna uprava.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u skoro cijeloj Ukrajini u ranim jutarnjim satima utorka, a čule su se iznad Kijeva i regiona više od tri sata.

Izmjena: 17:24h
07:04h

Rusija je izvela izuzetno intenzivan vazdušni napad na Kijev tokom noći, koristeći bespilotne letjelice, krstareće i vjerovatno balističke rakete, saopštili su gradski zvaničnici, nakon što je ukrajinska prijestonica pretrpjela osmi vazdušni napad ovog mjeseca.

"Bila je izuzetna po svojoj gustini, tačnije po maksimalnom broju raketa za napad u najkraćem vremenskom periodu", rekao je Sergij Popko, načelnik gradske vojne uprave Kijeva na Telegramu, prenosi Rojters.

Kako je dodao, prema preliminarnim informacijama, velika većina neprijateljskih raketa u vazdušnom prostoru Kijeva je uništena.

Nije odmah poznato koliko je objekata oboreno iznad grada i da li je neki od njih uspio da pogodi metu.

Poslije višenedjeljne pauze, Rusija je krajem aprila nastavila taktiku raketnih udara dugog dometa i pokrenula je niz napada posljednjih dana, često usmjerenih na Kijev. Ukrajina je uspjela da odbije ogromnu većinu napada do sada.

Zvaničnici su saopštili da su u utorak ostaci raketa padali u kijevskim okrugima Obolonski, Ševčenkovski, Solomjanski i Darnicki.

07:04h

Rat u Ukrajini – 446. dan. Šta se dešavalo juče na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: