Ramafosa: Putin i Zelenski pristali da se odvojeno sastanu sa delegacijom šefova afričkih država

Mirovnu misiju činiće, pored Ramfose i predsjednici Zambije, Senegala, Konga, Ugande i Egipta, saopšteno je iz kabineta šefa Južne Afrike

5553 pregleda 2 komentar(a)
Ramafosa, Foto: Reuters
Ramafosa, Foto: Reuters

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa izjavio je danas da su predsjednici Rusije i Ukrajine pristali da u odvojenim sastancima razgovaraju sa delegacijom šefova afričkih država o planu za okončanje rata u Ukrajini.

Ramafosa je tokom vikenda telefonom razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji su mu rekli da će afričke lidere ugostiti u Moskvi i Kijevu.

Mirovnu misiju činiće, pored Ramfose i predsjednici Zambije, Senegala, Konga, Ugande i Egipta, saopšteno je iz kabineta šefa Južne Afrike.

U saopštenju se navodi da su Putin i Zelenski dali zeleno svjetlo za započinjanje priprema sastanaka ali bez dodatnih informacija o mogućim parametrima razgovora.

Zelenski je ranije rekao da neće razmatrati mirovni sporazum za okončanje rata sve dok se ruske snage potpuno ne povuku sa ukrajinske teritorije.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš obaviješten je o planiranim sastancima afričke delegacije i pozdravlja tu inicijativu.

Bonus video: