Gatilov: Moskva otvorena za konstruktivne diplomatske napore ako SAD i NATO prestanu da napadaju suverenitet Rusije

Gatilov je rekao da je pet nuklearnih sila u zajedničkoj izjavi 3. januara prošle godine istaklo potrebu međusobnog priznavanja bezbjednosnih interesa i zabrinutosti, kao i važnost diplomatskih pristupa za sprečavanje oružane konfrontacije

1754 pregleda 0 komentar(a)
Gatilov, Foto: Reuters
Gatilov, Foto: Reuters

Moskva je otvorena za konstruktivne diplomatske napore za rješavanje gorućih problema, ako i kada Sjedinjene Američke Države (SAD) i NATO pokažu da su spremni za to i prestanu da napadaju suverenitet Rusije.

To je danas izjavio stalni predstavnik Rusije pri Kancelariji Ujedinjenh nacija (UN) Genadij Gatilov na zasijedanju Konferencije o nuklearnom razoružanju UN.

On je podsjetio da je pet nuklearnih sila u zajedničkoj izjavi 3. januara prošle godine istaklo potrebu međusobnog priznavanja bezbjednosnih interesa i zabrinutosti, kao i važnost diplomatskih pristupa za sprečavanje oružane konfrontacije.

"To će zahtijevati, prije svega, preispitivanje labave arhitekture međunarodne bezbjednosti", rekao je Gatilov, prenose agencije.

On je kazao da će biti neophodno "stabilizovati odnose između nuklearnih sila koje su stalne članice Savjeta bezbjednosti UN i imaju posebnu odgovornost za mir i globalnu bezbjednost".

Bonus video: