Naučnici u strahu od optužbi za izdaju

Pripadnici ruske naučne zajednice uputili otvoreno pismo izražavajući zabrinutost zbog hapšenja trojice kolega

11162 pregleda 4 komentar(a)
Valerij Zvegincev, Foto: PrintScreen/Youtube
Valerij Zvegincev, Foto: PrintScreen/Youtube

Trojica ruskih akademika koji su radili na hipersoničnoj raketnoj tehnologiji suočeni su sa “veoma ozbiljnim optužbama”, saopštio je juče Kremlj komentarišući istragu koja je izazvala paniku među ruskom naučnom zajednicom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je upoznat sa sadržajem otvorenog pisma koje su uputili sibirski naučnici, ali je istakao da je to slučaj za bezbjednosne službe.

U pismu objavljenom u ponedjeljak, kolege Anatolija Maslova, Aleksandra Šipljuka i Valerija Zveginceva navele su da vjeruju u njihovu nevinost i istakli da krivični progon prijeti da nanese veliku štetu ruskoj nauci.

”Svakog od njih poznajemo kao patriotu i pristojnu osobu koja nije sposobna da uradi ono za što ih sumnjiče istražne vlasti”, kazali su oni.

"U ovoj situaciji, ne plašimo se samo za sudbinu naših kolega. Prosto ne shvatamo kako da nastavimo da radimo naš posao"

Rojters ističe da se predsjednik Vladimir Putin često hvali da je Rusija globalni lider u hipersoničnim raketama, koje mogu da putuju brzinom do 12 250 kilometara na sat kako bi izbjegle neprijateljsku odbranu. U utorak, Ukrajina je saopštila da je uspjela da uništi šest takvih raketa u jednoj noći, mada je to Rusija osporila.

Obavještenja o akademskim konferencijama unazad više godina pokazuju da su uhapšeni naučnici bili česti učesnici.

Maslov i Šipljuk su 2012. godine predstavili rezultate jednog eksperimentalnog dizajna hipersonične rakete na seminaru u Francuskoj. Sva trojica su 2016. godine bili među autorima poglavlja jedne knjige nazvanog “”Hipersonični objekti kratkog trajanja za aerodinamička istraživanja u ITAM-u, Rusija”.

U otvorenom pismu njihovih kolega u ITAM-u - Kristijanovič institut za teorijsku i primijenjenu mehaniku u Novosibirsku - navodi se da su materijali koji su naučnici predstavili na međunarodnim forumima u više navrata provjeravani kako bi se pobrinuli da ne uključuju povjerljive informacije.

Ovi slučajevi pokazuju da “svaki članak ili izvještaj može dovesti do optužbi za veleizdaju”, navodi se u otvorenom pismu. “U ovoj situaciji, ne plašimo se samo za sudbinu naših kolega. Prosto ne shvatamo kako da nastavimo da radimo naš posao”.

U pismu se takođe navodi slučaj Dmitrija Kolkera, još jednog sibirskog naučnika koji je uhapšen prošle godine pod sumnjom za državnu izdaju i prebačen u Moskvu uprkos tome što je imao kancer pankreasa. Koleker, specijalista za lasersku tehnologiju, preminuo je dva dana kasnije.

Ističe se da takvi slučajevi imaju zastrašujući efekat na mlade ruske naučnike, prenosi Rojters.

”Čak i sada najbolji studenti odbijaju da rade za nas, a naši najbolji mladi ljudi napuštaju nauku. Cijeli niz istraživačkih oblasti koje su od ključne važnosti za postavljanje temelja za vazduhoplovnu tehnologiju prosto se zatvaraju jer se zaposleni plaše da se uključe u takvo istraživanje”.

Bonus video: