Pretresi kuća turskih novinara u Njemačkoj: "Kompromitujuće širenje ličnih podataka", ambasador pozvan na razgovor...

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da "neopravdano zadržavanje" predstavnika frankfurtskog biroa dnevnika Sabah predstavlja "akt zlostavljanja i uznemiravanja turskih medija"

3529 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka policija je u srijedu, 17. maja pretresla kuće dva novinara koji rade za jedan turski medij, što je izazvalo oštar protest Ministarstva spoljnih poslova Turske.

Iz Ankare je saopšteno da je njemački ambasador u glavnom gradu Turske pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova.

Tužioci i policija u Darmštatu su saopštili da su stanovi ova dva čovjeka u Merfelden-Valdorfu, južno od Frankfurta, pretražena zbog sumnje na "kompromitujuće širenje ličnih podataka".

U saopštenju se ne precizira šta se pod time podrazumijeva.

Navedeno je da su prilikom pretresa zaplijenjeni mediji za pohranjivanje podataka i drugi dokazi, a da su novinari onda pušteni.

Njemačke vlasti nisu identifikovale novinare i pružile druge detalje o ovom slučaju.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da "neopravdano zadržavanje" predstavnika frankfurtskog biroa dnevnika Sabah predstavlja "akt zlostavljanja i uznemiravanja turskih medija".

Kako tvrdi Ankara, novinari su se našli na meti njemačkih vlasti kao žrtve "lažnih optužbi" koje je iznio pripadnik jedne mreže povezane sa turskim teologom Fetulahom Gulenom, nastanjenim u SAD, zato što su ovi novinari izvještavali o njegovim aktivnostima u Njemačkoj.

Turska vlada optužuje Gulena za propali puč iz 2016. godine i smatra njegovu organizaciju terorističkom.

Bonus video: