BLOG Prigožin tvrdi da je "Vagner" zauzeo čitav Bahmut, ukrajinska strana to negira

Rat u Ukrajini – 450. dan

26119 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Vagner grupa, sa Prigožinom na čelu, Foto: Reuters
Vagner grupa, sa Prigožinom na čelu, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2023. 21:57h
Završeno
20:54h

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je da će ostati nepokolebljiv u potjernici za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ocijenivši neprihvatljivom mjeru ruskih vlasti da protiv tužioca tog suda izdaju potjernicu.

"Sud smatra tu mjeru neprihvatljivom i ostaće nepokolobljiv u izvršavanju svog pravnog mandata da odgovaraju oni koji su okrivljeni za najteže zločine", naveo je u saopštenju sud sa sjedištem u Hagu.

MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina, optuženog za ratni zločin zbog "ilegalne deportacije" nekoliko hiljada ukrajinske djece od invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Sud je dodao da je "svjestan i duboko zabrinut zbog neopravdanih i neprikladnih mjera prinude koje su ruske vlasti preduzele protiv zvaničnika MKS-a".

Sud je pozvao svoje 123 države članice da "udvostruče svoje napore da zaštite MKS, njegove zvaničnike i osoblje i da osiguraju nastavak ispunjavanja njenog nezavisnog mandata".

Britanski generalni tužilac Karim Kan, koji je izdao potjernicu za Putinom, stavljen je na rusku potjernicu, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U toj potjernici Kan je opisan kao čovjek rođen 30. marta 1970. u Edinburgu, u Škotskoj, ali se ne precizira šta je počinio da bi bio na potjernici.

Rusija, koja nije članica MKS i ne priznaje nalog za hapšenje Putina, smatra tu potjernicu kao "nezakonitu". Rusija je najavila i otvaranje krivične istrage protiv tužioca i trojice sudija MKS.

Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da je više od 16.000 ukrajinske djece deportovano u Rusiju od početka invazije na Moskvu u februaru 2022. godine, od kojih se vjeruje da su mnoga smještena u institucije i hraniteljske domove.

(BETA)

16:30h

Prisustvo Volodimira Zelenskog na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7) može da promijeni situaciju u Ukrajini, izjavio je danas u Hirošimi francuski predsjednik Emanuel Makron svom ukrajinskom kolegi na početku bilateralnog sastanka.

"To je jedinstvena prilika" da Zelenski razgovara sa svojim saveznicima iz G7, ali i da razgovara o Ukrajini sa raznim liderima zemalja koji su pozvani na samit, rekao je Makron.

Francuski predsjednik je ocijenio da bi to moglo da promijeni situaciju Ukrajini u korist, dodajući da će njegova zemlja biti uz Ukrajinu "do kraja".

Zelenski je po dolasku u Hirošimu razgovarao sa indijskim premijerom Narendom Modijem, koji je mu rekao da će Indija učiniti "sve što je moguće" da se riješi sukob u Ukrajini.

Prema francuskom predsjedništvu, brazilski predsjednik Luis Inasio Lula da Silva takođe planira da se sastane sa Zelenskim.

U Hirošimi je danas u toku sastanak lidera G7 koju čine - Njemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Japan, SAD i Kanada.

(BETA)

16:18h

Ukrajinska vojska demantovala je da je ruska privatna paravojna organizacija "Vagner" preuzela potpunu kontrolu nad gradom Bahmutom i saopštila da njene trupe tamo nastavljaju borbu.

"To nije tačno. Naše jedinice se bore u Bahmutu", izjavio je za Rojters portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji nakon što je vođa "Vagnera", Jevgenij Prigožin objavio da je nad ukrajinskim gradom Bahmutom postignuta potpuna kontrola.

Prigožin je ove tvrdnje iznio u videu u kojem se pojavio u uniformi ispred boraca koji drže ruske zastave i obilježja Vagnera.

"Danas u 12 sati Bahmut je potpuno zauzet", rekao je Prigožin.

On je dodao da će se njegove snage povući iz Bahmuta od 25. maja, radi odmora i nove obuke.

"Potpuno smo zauzeli cio grad, od kuće do kuće", rekao je on. Dok je Prigožin govorio, na snimku su se u pozadini mogle čuti udaljene eksplozije.

16:17h

Vođa ruske privatne paravojne organizacije Vagner, Jevgenij Prigožin, danas je objavio da su nad ukrajinskim gradom Bahmutom postigli potpunu kontrolu.

Bahmut je inače poprište najdugotrajnijih i najžešćih borbi u ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Prigožin je te tvrdnje iznio u video zapisu u kojem se pojavio u uniformi ispred boraca koji drže ruske zastave i obilježja Vagnera.

“Danas u 12 sati Bahmut je potpuno zauzet”, rekao je Prigožin.

On je dodao da će se njegove snage povući iz Bahmuta od 25. maja, radi odmora i nove obuke.

“Potpuno smo zauzeli cijeli grad, od kuće do kuće”, rekao je Prigožin.

(MINA)

12:37h

Lideri članica Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) pozvali su danas Kinu da izvrši pritisak na svog strateškog partnera Rusiju da okonča svoj rat protiv Ukrajine.

U zajedničkom saopštenju objavljenom danas, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže "konstruktivne i stabilne odnose" sa Pekingom, "prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno Kini".

"Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Oni još ohrabruju Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, što uključuje direktne razgovore sa Ukrajinom.

Ali lideri su izrazili "ozbiljnu zabrinutost" zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gdje Peking širi svoje vojno prisustvo i prijeti da će upotrijebiti silu kako bi vratio Tajvan pod svoju upravu.

Oni su pozvali na mirno rešavanje kineskih zahtjeva prema Tajvanu, koji su ostali neriješeni otkako su komunisti preuzeli vlast na kineskom kopnu 1949. godine.

G/ Hirošima
foto: REUTERS

"Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini niti nastojimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine", navodi se u saopštenju.

Kineski zvaničnici su reagovali na različite izjave G7 o ekonomskoj prinudi i drugim pitanjima optužujući SAD i druge članove za licemerje.

Državna novinska agencija Sinhua objavila je u petak oštar uvodnik opisujući takve optužbe kao "lov na vještice", maltretiranje i "pritisak supersile".

(BETA)

Izmjena: 12:56h
11:16h

Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da je 18 ruskih dronova oboreno iznad glavnog grada Kijeva tokom noći.

"Sve otkrivene vazdušne ciljeve uništila je naša protivvazdušna odbrana”, napisao je danas šef vojne administracije Kijeva Sergej Popko u postu na Telegramu.

Došlo je i do požara u stambenoj zgradi usled napada dronom, ali nema žrtava.

Eksplozije su potresle i grad Černihiv, sjeveroistočno od Kijeva.

Nekoliko eksplozija je prijavljeno u lučkom gradu Mariupolju u Azovskom moru, koji je okupirala Rusija, piše TASS.

Ruski mediji javili su i da su eksplozije pogodile gradski aerodrom.

(BETA)

11:11h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 450. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: