BLOG Zelenski: Rusi nisu zauzeli Bahmut, ukrajinske trupe ostaju u gradu

Rat u Ukrajini – 452. dan

38982 pregleda 12 komentar(a)
Ukrajinska vojska na frontu u Bahmutu, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska na frontu u Bahmutu, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2023. 22:41h
Završeno
21:35h

Agencija Rojters objavila je fotografije na kojim se iz vazduha vide razaranja u Bahmutu.

Povezani članci

21. Maj 2023.

FOTO Pogled iz vazduha: Razoreni Bahmut

17:42h

Rusija i Ukrajina danas oprečno izvještavaju o situaciji u Bahmutu u kome Kijev saopštava da još kontroliše mali dio grada, dok je Moskva čestitala paravojnoj grupi Vagner i ruskim snagama na njegovom osvajanju.

17:26h

Grupa sedam nacija (G7) nastoji da donese pravedan i trajni mir u Ukrajini što je prije moguće, rekao je japanski premijer Fumio Kišida.

Kišida je, nakon razgovora lidera G7 i ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u Hirošimi, naveo da je samit održan zbog „ugroženosti principa koje su naši prethodnici kovali i branili tokom godina“, prenosi Slobodna Evropa.

On je kazao da je obraćanje Zelenskog pokazalo nepokolebljivu solidarnost između G7 i Ukrajine.

(MINA)

14:48h

Visoki ukrajinski general Oleksandr Sirski rekao je da kijevske snage kontrolišu „beznačajan“ dio Bahmuta, ali da će uporište biti dovoljno za ulazak u razoreni grad kada se situacija promijeni.

On je na Telegramu, kako prenosi Rojters, naveo da kijevske snage napreduju u predgrađu Bahmuta i da se približavaju "taktičkom opkoljavanju" grada.

14:44h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uporedio je uništavanje grada Bahmuta na istoku Ukrajine sa uništenjem Hirošime u Drugom svjetskom ratu, dok je u nedjelju prisustvovao samitu Grupe sedam u tom japanskom gradu.

„Otvoreno ću vam reći: fotografije srušene Hirošime apsolutno me podsjećaju na Bahmut i druga slična naselja. Ništa nije ostalo živo, sve zgrade su uništene“, rekao je on novinarima, kako prenosi Rojters.

f
foto: Reuters

Zelenski je na konferenciji za medije rekao da ukrajinske snage nastavljaju borbu unutar grada Bahmuta i da izvršavaju „važne zadatke“.

„Danas su u Bahmutu — na kojim mjestima, ne želim da dijelim. Ali to govori o tome da Bahmut do danas nije zauzela Ruska Federacija. Ne postoje dva ili tri tumačenja ovoga“.

On je dodao da bi volio da vidi istu vrstu uspješne rekonstrukcije koju je Hirošima doživjela na mjestima kao što je Bahmut kada se rat završi.

13:55h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je uvjeren da će Kijev dobiti zalihe borbenih aviona F-16 sa Zapada za rat protiv Moskve.

Zelenski je, govoreći na samitu G7 u Japanu, izjavio i da ukrajinska mirovna formula ima potencijal da spriječi ratove, prenosi Rojters.

13:55h

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da je dobio "uvjeravanje" od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da neće koristiti borbene avione F-16 koje je obezbijedio Zapad da uđe na rusku teritoriju, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da bi borbene avioni F-16, međutim, mogli da se koriste "gdje god su ruske trupe unutar Ukrajine i tog područja".

12:31h

 Ukrajinske snage su djelimično opkolile Bahmut duž gradskih oboda i još uvijek kontrolišu pojedine stambene četvrti grada, izjavila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar, prenosi Rojters.

Njena objava na Telegramu pojavila se nedugo nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da je bitka za Bahmut okončana ruskom pobjedom.

12:30h

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je danas 38. "povlačenje" američkog naoružanja za Ukrajinu, saopštio je Stejt department.

Predsjednik SAD Džozef Bajden, koji se ranije sastao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Japanu, najavio je paket pomoći vrijedan 375 miliona dolara.

"Ovaj paket pomoći uključuje dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme, artiljerijsku municiju, protivtenkovsko oružje, oklopna medicinska vozila, kamione i prikolice za transport teške opreme, rezervne djelove i drugu terensku opremu", navedeno je u saopštenju objavljenom na Tviteru.

"Rusija bi danas mogla da okonča rat. Dok Rusija to ne učini, SAD će sa saveznicima i partnerima biti uz Ukrajinu, koliko bude potrebno", dodao je Blinken.

(BETA)

12:29h

Zvaničnik ruskih vlasti u regionu Zaporožja Vladimir Rogov izjavio je da su ukrajinske snage raketirale britanskim krstarećim raketama "storm šedou" ruski lučki grad Berđansk.

U objavi na Telegram kanalu Rogov je potvrdio da je na grad ispaljeno ukupno sedam raketa, od kojih su četiri bile britanski Storm Šedou, prenosi Rojters.

Rogov tvrdi da je ruska PVO presrela šest raketnih projektila, dok je jedan pao u predgrađe Berđanska, ali žrtava nije bilo, međutim Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi njegove tvrdnje.

09:39h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije potvrdio da su ruske snage zauzele Bahmut, kazao je njegov portparol.

"Novinarsko pitanje: Rusi kažu da su zauzeli Bahmut", napisao je Sergej Nikiforov na Fejsbuku. "Predsjednik je odgovorio: Mislim da ne".

"Predsjednik je tako negirao navode o osvajanju Bahmuta", dodao je on na ukrajinskom, kako prenosi Rojters.

Pojedini mediji prenijeli su da je Zelenski novinarima u Hirošimi, gdje je gost samita G7, na pitanje da li Ukrajina ima kontrolu nad Bahmutom, rekao da "misli da ne". "Morate da shvatite da tu nema ničega. Danas je Bahmut samo u našim srcima", prenijeli su mediji riječi Zelenskog.

Izmjena: 09:55h
08:51h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je paravojnoj grupi Vagner i ruskoj vojsci na navodnom zauzimanju Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, saopštio je Kremlj.

"Vladimir Putin je čestitao Vagnerovim jurišnim jedinicama, kao i svim vojnicima jedinica Oružanih snaga Rusije koje su im pružile neophodnu podršku, na završetku operacije oslobađanje Artemovska", navedeno je u saopštenju koje su prenijele kasno sinoć ruske agencije.

Artemovsk, što je sovjetsko ime Bahmuta, u epicentru je borbi na istoku Ukrajine i poprište najduže bitke u zemlji od ruskog napada u februaru 2022.

(BETA)

08:47h

Američki predsjednik Džo Bajden najavio je u Hirošimi novi paket vojne pomoći Ukrajini i rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da SAD čine sve da ojačaju odbranu Ukrajine, prenosi Rojters.

Bajden je na sastanku sa Zelenskim, na marginama samita svjetskih lidera G7, rekao da paket vojne pomoći uključuje municiju, artiljeriju i oklopna vozila.

08:46h

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski napisao je na Tviteru da se sastao sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom na marginama samita G7 u Hirošimi.

"Razgovarali smo o daljoj saradnji u oblasti bezbjednosti i odbrane, situaciji na liniji fronta, obuci ukrajinskih oficira u okviru kanadske misije obuke UNIFIER“, naveo je Zelenski.

08:46h

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je na samitu G7 u Hirošimi da je taj skup u Japanu bio prilika da se velike države u usponu, poput Indijr i Brazila, ubijede da podrže Ukrajinu.

Makron je razgovarao sa novinarima dan nakon što je ocijenio da je iznenadni dolazak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Hirošimu na samit G7 "preokrenulo igru", navodi se u izvještaju Rojtersa.

Makron i Zelenski sastali su se u 20. aprila na marginama samita u Hirošimi.

08:45h

Rat u Ukrajini – 452. dan.

Vođa privatne ruske vojne grupe "Vagner" tvrdi da su preuzeli potpunu kontrolu nad gradom Bahmutom. Sa druge strane, zvanični Kijev to demantuje.

Bonus video: