Micotakis pozvao na nove izbore u Grčkoj "možda 25. juna": Pokušaj osvajanja apsolutne većine

Nova demokratija osvojila je 40,79 odsto glasova, znatno ispred ljevičarske Sirize bivšeg šefa vlade Aleksisa Ciprasa koja je osvojila 20 odsto glasova, pokazuje prebrojavanje glasova sa gotovo svih biračkih mjesta

4386 pregleda 1 komentar(a)
Micotakis i Sakelaropulu, Foto: Reuters
Micotakis i Sakelaropulu, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2023. 16:35h

Grčki premijer Kirijakos Micotakis, čija je desničarska stranka Nova demokratija osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u nedjelju, pozvao je danas na još jedne izbore "možda 25. juna" u pokušaju da osvoji apsolutnu većinu.

"Idemo ka novim izborima... što je prije moguće, možda 25. juna", rekao je Micotakis poslije sastanka sa predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

Nova demokratija osvojila je 40,79 odsto glasova, znatno ispred ljevičarske Sirize bivšeg šefa vlade Aleksisa Ciprasa koja je osvojila 20 odsto glasova, pokazuje prebrojavanje glasova sa gotovo svih biračkih mjesta.

Socijalisti Pasok-Kinala predvođeni Nikosom Andrulakisom zauzeli su treće mjesto sa 11,46 odsto glasova. Odziv birača bio je 61 odsto.

Micotakis je sinoć proglasio pobjedu, rekavši da ta pobjeda predstavlja "politički zemljotres" koji otvara put za još jedno glasanje. To je "dokaz da Nova demokratija ima zeleno svjetlo građana da sami vladamo", rekao je Micotakis objašnjavajući da je potrebno drugo glasanje da bi se osvojila apsolutna većina za formiranje stabilne vlade.

Izbori su u nedjelju održani po novom zakonu o proporcionalnom predstavljanju što otežava bilo kojoj stranci da osvoji dovoljno poslaničkih mjesta da sama formira vladu.

Ali zakon će biti ponovo promijenjen za sljedeće izbore, prelazeći na sistem koji nagrađuje vodeću stranku bonusima i olakšava joj da osvoji parlamentarnu većinu.

Micotakis koji želi da bude ponovo izabran na četiri godine, odbacio je ranije mogućnost formiranja koalicije jer u Grčkoj politička kultura nije zasnovana na kompromisu zbog lošeg iskustva sa neslogom kratkotrajnih koalicionih vlada.

Novoj demokratiji koja je osvojila 146 mjesta u jednodomnom parlamentu sa 300 mjesta, nedostajalo je još pet mjesta za apsolutnu većinu i samostalno formiranje vlade.

Bonus koji će važiti na narednim izborima daje stranci sa najviše osvojenih glasova do 50 dodatnih poslaničkih mjesta. Na taj način bi Nova demokratija ukoliko postigne sličan rezultat kao u nedjelju, mogla da osvoji apsolutnu većinu.

Prema ustavnoj proceduri, predsjednica Grčke je Micotakisu povjerila mandat za formiranje koalicione vlade.

Micotakis koji još tokom predizborne kampanije nije krio mogućnost još jednog glasanja ako ne uspije formiranje vlade, rekao je danas da postoji mogućnost da već tokom dana vrati mandat.

Ukoliko se to dogodi, predsjednica povjerava mandate drugim strankama koje će ući u novi saziv parlamenta. Ukoliko niko ne uspije da formira koalicionu vladu, biće imenovan privremeni premijer i organizovani novi izbori.

Micotakis raspisao je 28. marta parlamentarne izbore mjesec dana poslije željezničke nesreće koja je pokazala duboke manjkavosti državnog sistema zbog čega je opala dugogodišnja podrška njegovoj vladajućoj partiji.

Vladu je pogodio i skandal prisluškivanja novinara i istaknutih političara špijunskim softverom na njihovim telefonima. Ta otkrića su produbila nepovjerenje među političkim partijama.

Na vlasti od 2019. godine, Micotakis (55) je ostvario neočekivano visok privredni rast, nagli pad nezaposlenosti i doveo zemlju na ivicu povratka na solidnu investicionu ocjenu na globalnom tržištu obveznica prvi put otkako je izgubila pristup tom tržištu 2010. godine, na početku finansijske krize.

Međutim, zemlja i dalje ima veliki javni dug od više od 170 odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Inflacija je prošle godine bila gotovo deset odsto, što je dodatno pogoršalo teškoće stanovništva.

Bonus video: