Turska: Trećeplasirani u prvom krugu predsjedničkih izbora i tvrdokorni nacionalista podržao Erdogana

"Izjavljujem da ćemo podržati kandidata Narodne alijanse gospodina Redžepa Tajipa Erdogana u drugom krugu", rekao je Ogan na konferenciji za novinare u Ankari, dodajući da je njegova kampanja učinila turske nacionaliste "ključnim igračima" u politici

13114 pregleda 28 reakcija 10 komentar(a)
Ogan i Erdogan prije sastanka u Istanbulu 19. maja, Foto: Reuters
Ogan i Erdogan prije sastanka u Istanbulu 19. maja, Foto: Reuters

Kandidat koji je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj 14. maja osvojio treće mjesto, Sinan Ogan, podržao je u drugom krugu aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi Rojters.

Ovo je kako navodi britanska agencija intenziviran izazov za opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua u drugom krugu glasanja koje se održava u nedjelju 28. maja.

Ogan, tvrdokorni nacionalista koji je bio malo poznat u široj javnosti prije kampanje, osvojio je 5,2 odsto podrške u prvom krugu, što je navelo neke analitičare da ga nazovu potencijalnim "tvorcem kralja" za drugi krug.

"Izjavljujem da ćemo podržati kandidata Narodne alijanse gospodina Redžepa Tajipa Erdogana u drugom krugu", rekao je Ogan na konferenciji za novinare u Ankari, dodajući da je njegova kampanja učinila turske nacionaliste "ključnim igračima" u politici.

Kiličdarogluova Nacionalna alijansa "nije uspjela da nas ubijedi u budućnost", dok je odluka da se podrži Erdogan zasnovana na principu "neprekidne borbe (protiv) terorizma", rekao je on.

Erdogan je 14. maja dobio podršku od 49,5 odsto a Kiličdaroglu 44,9 odsto, dok je koalicija vladajuće stranke osvojila većinu u parlamentu.

To Erdoganu daje prednost dok nastoji da produži svoju dvodecenijsku vladavinu .

Ogan (55), bivši akademik, bio je predsjednički kandidat u prvom krugu saveza desničarskih partija na čelu sa Partijom pobjede, koja je poznata po svom antiimigrantskom stavu u Turskoj, najvećem svjetskom domaćinu izbjeglica.

U prošlonedjeljnom intervjuu Rojtersu, Ogan je rekao da je njegov cilj da ukloni dvije uglavnom kurdske stranke iz turske "političke jednačine" i ojača turske nacionaliste i sekulariste.

Prokurdska stranka HDP podržala je Kiličdaroglua, dok kurdsko-islamistička Huda-Par podržava Erdogana.

Kiličdaroglu je obećao da će povući veći dio Erdoganovih širokih promjena u turskoj unutrašnjoj, spoljnoj i ekonomskoj politici, uključujući poništavanje neortodoksnog ekonomskog programa za rješavanje krize troškova života.

Erdogan je rekao da je glas za njega u drugom krugu glas za stabilnost.

Bonus video: