Šta se dešava u ruskoj oblasti Belgorod: Upad ukrajinskih sabotera ili Rusa nezadovoljnih politikom Kremlja?

Nijedna verzija događaja nije se mogla provjeriti iz nezavisnih izvora u Belgorodu, pograničnoj oblasti Rusije u koju se s vremena na vrijeme prelivaju sukobi iz susjedne Ukrajine, pogođene ruskom invazijom

18746 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Zvaničnici Kremlja i ruske oblasti Belgorod danas su iznijeli tvrdnju da su ukrajinski vojni saboteri krenuli u napad preko rusko-ukrajinske granice i da su ranili troje ljudi u jednom malom gradu, a Ukrajina je porekla bilo kakvu vezu sa tom grupom.

Kako navode ukrajinski vojni obavještajci, radi se o revoltu Rusa nezadovoljnih politikom Kremlja.

Nijedna verzija događaja nije se mogla provjeriti iz nezavisnih izvora u Belgorodu, pograničnoj oblasti Rusije u koju se s vremena na vrijeme prelivaju sukobi iz susjedne Ukrajine, pogođene ruskom invazijom.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da je saboterska grupa pripadnika ukrajinskih oružanih snaga upala na teritoriju Rusije i ušla u gradić Graivoron oko pet kilometara od granice. Prema njegovim riječima, Graivoron se takođe našao na udaru ukrajinske artiljerije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin obaviješten o navodnom upadu sabotera u oblast Belgorod, i da je u toku akcija "za njihovo izbacivanje sa ruske teritorije i likvidaciju".

Peskov je ocijenio da je saboterska akcija pokušaj Ukrajine da skrene pažnju sa grada Bahmuta, koji je prema navodima Moskve pao pod njenu kontrolu poslije višemjesečnih krvavih borbi. Kijev, međutim, tvrdi da borbe oko tog grada na istoku zemlje još traju.

Ukrajinska vojno-obavještajna služba nije potvrdila upad sabotera i tvrdi da se zapravo radi o ruskim građanima koji traže smjenu režima u Moskvi.

Predstavnik ukrajinskih obavještajaca Andril Černjak rekao je da iza napada u Belgorodu stoje grupacije koje sebe nazivaju "Ruskim dobrovoljcima" i legijom "Sloboda Rusije".

"Ruski dobrovoljci" tvrde na društvenoj mreži Telegram da su ponovo prešli granicu i upali u Rusiju, nakon što su to, kako su ukazali, već jednom uradili u martu.

"Ruski dobrovoljci" sebe opisuju kao "dobrovoljačku formaciju koja se bori na strani Ukrajine".

Malo se o njoj zna, i nije jasno ima li kakvih veza sa ukrajinskom vojskom, a isto važi za legiju "Sloboda Rusije".

Bonus video: