Vlasti Belgoroda: Napad bespilotnim letjelicama, nema žrtava, nastavljena "protivteroristička operacija"

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov izjavio je danas da su se napadi dogodili u Grajvaronu, glavnom gradu istoimenog okruga i u selu Borisovka

12047 pregleda 8 komentar(a)
Belgorod (Ilustracija), Foto: Reuters
Belgorod (Ilustracija), Foto: Reuters

Ruska oblast Belgorod napadnuta je prošle noći bespilotnim letjelicama, a mete su bile kuće i zgrada lokalnih vlasti poslije upada naoružanih boraca iz Ukrajine, saopštile su vlasti tog područja.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov izjavio je danas da su se napadi dogodili u Grajvaronu, glavnom gradu istoimenog okruga i u selu Borisovka.

Gladkov je dodao da u tim napadima nije bilo žrtava i povređenih.

Drugi detalji nisu saopšteni.

Ruske snage danas nastavile sa "protivterorističkom operacijom" u pograničnom okrugu, rekao je danas Gladkov, dan nakon što je izgledalo kao da se desio jedan od najvećih prekograničnih upada iz Ukrajine od početka rata prije 15 mjeseci, prenio je Rojters.

Gladkov je rekao je na servisu za razmjenu poruka Telegram da je "protivteroristička operacija" i dalje u toku.

"Nastavlja se čišćenje teritorije od strane Ministarstva odbrane zajedno sa agencijama za sprovođenje zakona", rekao je Gladkov.

Zvaničnici Kremlja i Belgoroda juče su iznijeli tvrdnju da su ukrajinski vojni saboteri krenuli u napad preko rusko-ukrajinske granice i da su ranili troje ljudi u jednom malom gradu, a Ukrajina je porekla bilo kakvu vezu sa tom grupom.

Kako su naveli ukrajinski vojni obavještajci, radi se o revoltu Rusa nezadovoljnih politikom Kremlja.

Nijedna verzija događaja nije se mogla provjeriti iz nezavisnih izvora u Belgorodu, pograničnoj oblasti Rusije u koju se s vremena na vrijeme prelivaju sukobi iz susjedne Ukrajine, pogođene ruskom invazijom.

Kremlj je saopštio da su "ukrajinski militanti“ i dalje aktivni u ruskom pograničnom regionu Belgorodu, dan nakon što su lokalne vlasti proglasile protivterorističku operaciju da bi odbile, kako su nazvali, diverzantsku grupu iz Ukrajine, prenosi Rojters.

U razgovoru sa novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je ruska vojna kampanja u Ukrajini pokrenuta kako bi se spriječili takvi upadi i da su potrebni dodatni napori ruske strane da se takvi incidenti spriječe.

Kijev je rekao da pažljivo prati situaciju u Belgorodu, ali da "nema nikakve veze s tim".

Bonus video: