BLOG Zelenski na liniji fronta u Donjeckoj oblasti

Rat u Ukrajini – 454. dan

25475 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Zelenski sa vojnicima u Donjeckoj oblasti, Foto: REUTERS
Zelenski sa vojnicima u Donjeckoj oblasti, Foto: REUTERS
Ažurirano: 23.05.2023. 21:15h
Završeno
13:54h

Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima četvrte generacije F-16 počela je u nekoliko država, uključujući Poljsku, kazao je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

“Drago mi je što je obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 konačno počela u nekoliko zemalja”, kazao je Borelj uoči sastanka ministara odbrane EU.

Neimenovani evropski diplomata je agenciji AFP potvrdio da je obuka počela u Poljskoj.

Ministarstvo odbrane u Varšavi nije željelo da komentariše tu izjavu, ali su najavili da će se ubrzo obratiti zvaničnim saopštenjem.

(MINA)

13:18h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obišao je danas liniju fronta u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, saopštilo je predsjedništvo.

Šef države je "obišao prve položaje u odbrambenoj zoni Vugledar-Marinka gdje se već mjesecima vode borbe sa ruskom vojskom, navodi se u saopštenju predsjedništva, na kojem su i fotografije Zelenskog sa vojnicima.

Na tim fotografijama je Zelenski sa civilnim i vojnim zvaničnicima i rukuje se sa njima.

Zelenski se sastao i sa marincima povodom Dana tih snaga koji je obilježen danas u Ukrajini i uručio vojnicima državna odlikovanja uz najavu formiranja nekoliko novih brigada tih jedinica.

"Svakog dana na bojnom polju marinci dokazuju da su moćna sila koja uništava neprijatelja, oslobađa ukrajinske zemlje i izvršava najteže zadatke u najtežim uslovima. I potrebno nam je više takvih snaga", rekao je Zelenski.

(BETA)

12:40h

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je u danas da što je razornije oružje koje Ukrajina dobija od svojih zapadnih pristalica, to je veći rizik od "nuklearne apokalipse", prenijela je državna novinska agencija RIA, navodi Rojters.

RIA je citirala Medvedeva, sada zamjenika predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, koji je rekao da je poricanje Kijeva o umiješanosti u oružani upad u ruski pogranični region Belgorod "laž".

12:34h

Borbe u Bahmutu su se smanjile, saopštila je Ukrajina u utorak 23. maja, ali se granatiranje nastavlja u području oko grada. Ukrajinska vojska drži malo uporište na rubu grada, dok ruske snage čiste područja u kojima se nalaze, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ruske snage su u subotu saopštile da su, nakon nekoliko mjeseci teških borbi, potpuno zauzeli Bahmut grad u istočnoj Ukrajini. Ukrajina kaže da su napredovali na sjevernom i južnom dijelu razorenog grada i da se nadaju da će ga opkoliti.

Rusija je tokom vikenda tvrdila da je preuzela kontrolu nad Bahmutom, ali predsjednik Volodimir Zelenski i ukrajinski zapovjednici osporavaju tu izjavu, rekavši da se borbe još vode.

Razoreni Bahmut
Razoreni Bahmutfoto: Reuters

"Borbe su smanjene u gradu Bahmutu, neprijatelj nastavlja čistiti područja koja su pod njihovom kontrolom", napisala je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar na Telegramu.

Ponovila je tvrdnje Ukrajine da njihove snage još uvijek drže mali dio grada i rekla da kontrolišu “jugozapadnu periferiju grada u okrugu 'Litak'."

Rekla je da su ukrajinske snage napredovale "na dijelovima sjeverno i južno od Bahmuta", ali nije navela detalje.

Ruske ofanzivne akcije su se neznatno smanjile, rekla je i dodala: "U isto vrijeme, količina granatiranja je konstantno visoka."

Moskva kaže da zauzimanje Bahmuta otvara put daljnjem napretku u Donbasu. Ukrajina kaže da je njihovo napredovanje na dijelovima grada značajnije od povlačenja unutar samog Bakhmuta.

Izmjena: 13:23h

Bonus video: