BLOG Lukašenko: Rusija počela razmještanje nuklearnog oružja

Rat u Ukrajini – 456. dan

27464 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Eksplozija tokom napada na Kijev, Foto: REUTERS
Eksplozija tokom napada na Kijev, Foto: REUTERS
Ažurirano: 25.05.2023. 21:53h
Završeno
21:47h

Sjedinjene Američke Države planiraju da obezbijede novu vojnu pomoć za Ukrajinu u vrijednosti do 300 miliona dolara, koja će se sastojati uglavnom od municije, prenio je Rojters, pozivajući se na dva zvanična izvora.

Očekuje se da paket sadrži više vođenih raketa za višestruko lansiranje za HIMARS lansere i municiju za odbranu Ukrajine od Rusije.

Oprema bi bila finansirana korišćenjem predsjedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava, u kojem predsjednik može da odobri prenos sredstava i usluga bez odobrenja Kongresa kao reakciju na neki hitan slučaj.

21:46h

Vašington je tražio od Ukrajine da ne koristi vojnu opremu koju su dobili od SAD za izvođenje napada unutar ruske teritorije, izjavio je američki general Mark Mili, prenosi Rojters.

Mili je rekao da njegova kancelarija istražuje fotografije koje pokazuju vozila koja su navodno korišćena u napadu oko ruskog pograničnog regiona Belgoroda.

General je ponovio da je stav SAD protiv upotrebe takve američke opreme u Rusiji bio jasan Kijevu.

19:26h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je Rusija počela razmještanje nuklearnog oružja u njegovoj zemlji, čime je konkretizana najava predsjednika Vladimira Putina data u martu o raspoređivanju tog oružja.

"Već je počelo razmještanje nuklearnog oružja", rekao je Lukašenko.

Rusija i Bjelorusija su danas potpisale sporazum kojim se formalizuje procedura razmještanja ruskog nuklearnog oružja na bjeloruskoj teritoriji, o čemu su lideri dvije zemlje ranije postigli dogovor.

Kontrolu nad ruskim nuklearnim oružjem na teritoriji Belorusije imaće Moskva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u martu rekao da Moskva planira da rasporedi taktičko nuklearno oružje relativno kratkog dometa u Bjelorusiji, sa čim se ubrzo saglasio Lukašenko.

(BETA)

17:42h

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar rekla je da su pripadnici ruske vojske zamijenili članove grupe "Vagner" u Bahmutu, prenio je Rojters.

Ranije danas je povlačenje pripadnika grupe "Vagner" najavio njen osnivač Jevgenij Prigožin i dodao da će njihove pozicije preuzeti ruska vojska.

17:41h

Evropska komisija je ponovila pozive Kini da igra konstruktivnu ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini, prenosi Rojters.

"EU očekuje da Kina, kao stalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, igra konstruktivnu ulogu i da podsjeti na neophodnost poštovanja principa suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta bezuslovnim povlačenjem sve snage i vojnu opremu sa cijele teritorije Ukrajine u okviru njeniһ međunarodno priznatih granica“, navodi se u saopštenju EU.

16:45h

Rusija i Bjelorusija potpisale su danas sporazum o formalizovanju razmještanja ruskih taktičkih nuklearnih projektila na bjeloruskoj teritoriji, potez za koji je Moskva objavila da je vođen rastućim tenzijama sa Zapadom.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je u kontekstu izuzetno oštre eskalacije na zapadnim granicama Rusije i Belorusije, donijeta odluka da se preduzmu kontramjere u vojno-nuklearnoj sferi, prenosi agencija TASS.

"Moskva će zadržati kontrolu nad oružjem i sve odluke o njegovoj upotrebi", rekao je Šojgu.

Raspoređivanje raketa prvi je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin u martu.

Taktičko nuklearno oružje se odnosi na oružje nižeg učinka dizajnirano za upotrebu na bojnom polju, za razliku od strateškog sposobnog da uništi čitave gradove.

Rusija nije otkrila koliko ima taktičkog nuklearnog oružja, naveo je Rojters.

(MINA)

Izmjena: 17:41h
09:21h

Isporuke borbenih aviona F16 Ukrajini biće signal da će Rusija biti gubitnik, a što prije ta odluka bude sprovedena, to bolje, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je kazao da će prvi ukrajinski F-16 biti jedan od najjačih signala iz svijeta da će Rusija izgubiti svoj agresivni rat.

"Biće slabija i izolovana", poručio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, u zaštiti ukrajinskog neba najznačajniji su brzina obuke i snabdijevanje.

(MINA)

08:19h

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je protivvazdušna odbrana u Kijevu odbila novi "masovni" napad ruskih bespilotnih letjelica na grad.

Rusija je "ponovo napala Kijev iz vazduha", napisao je u Telegramu šef civilne i vojne administracije Kijeva Serhij Popko.

Vazdušna uzbuna na grad trajala je više od tri sata.

Prema preliminarnim informacijama, u napadu su korišćene bespilotne letjelice tipa šahed.

To je bio 12. ruski napad dronovima od početka maja, a poslednji je bio prije četiri dana.

(BETA)

Izmjena: 09:21h
08:19h

Rat u Ukrajini – 456. dan. Šta se dešavalo juče na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: