Đentiloni: Obaveza svih članica EU je da primaju izbjeglice

Češki premijer Bohuslav Sobotka potvrdio je razmimoilaženje i poslije presude Suda EU da su izbjegličke kvote obavezujuće i kazao da Češka svoju solidarnost iskazuje drugačije
0 komentar(a)
Paolo Đentiloni, Foto: Reuters
Paolo Đentiloni, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2017. 19:45h

Premijeri Italije i Češke, Paolo Đentiloni i Bohuslav Sobotka, nisu danas u Pragu uspjeli da nađu zajednički jezik o mehanizmu relokacije izbjeglica iz izbjegličkih logora u Italiji i Grčkoj, a Đentiloni je ponovo naglasio da je obaveza svih članica EU da izbjeglice prime.

"Italija, potvrđujem, zastupa stav da je zajedničko rješavanje izbjeglica obaveza za sve. Istovremeno moraju da nas interesuju mogućnosti naših čeških prijatelja za saradnju u oblasti migracije. Razgovarali smo o projektima u Africi, aktivnostima na Mediteranu. Postoje različite forme pomoći iz Češke, iako su nam stavovi drugačiji", kazao je Đentiloni.

Češki premijer Bohuslav Sobotka potvrdio je razmimoilaženje i poslije presude Suda EU da su izbjegličke kvote obavezujuće i kazao da Češka svoju solidarnost iskazuje drugačije, recimo u pomoći zaštite spoljašnjih granica Unije i Libijskoj obalskoj straži da ne pušta da krijumčari prevoze imigrante dalje u Evropu.

"Obuka pripadnika Libijske obalske straže je veoma dobar put koji može da pomogne da se smanji migracijski pritisak iz Libije u Italiju. Češka tu spada u najveće donatore. Drugi, novi projekt vezan je za Obalu Slonovače koja spada u velike izvore migracije. U nju su druge afričke zemlje vratile veliki broj izbjeglica. Mi zajedno sa Italijom pripremamo program reintegracije tih vraćenih izbjeglica", kazao je Sobotka.

Đentiloni je dodao da će Evropska unija nastojati da pomogne i da izvrši pritisak na vlasti Libije da se poboljšaju sadašnji katastrofalni uslovi u kojima su izbjeglice u centrima u Libiji a da paralelno sa poboljšanjem tih uslova Italija i EU moraju da se bore protiv krijumčara izbjeglica, a takođe da posvete pažnju južnim granicama Libije i tranzitnim zemljama kao što su Niger i Čad.

Italijanski premijer naglasio je da bez obzira što Češka i Italija i EU i Višegradska četvorka gledaju drugačije na neke stvari, kao što je osjetljivo pitanje migracijske krize, podjele na Istok i Zapad nisu pravi put.

"Mora da bude jasno da, iako možemo različito da gledamo na situaciju, nismo u zatvorenim krugovima. Budućnost evropske integracije ne može da bude takva da nekoga integrišemo, a nekoga isključujemo. Nismo zainteresovani da pothranjujemo ideju podjele na zapad i istok Evrope", rekao je Đentiloni.

Bonus video: