Birališta otvorena: Građani Turske glasaju u drugom krugu predsjedničkih izbora

U prvom krugu izbora 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova

3702 pregleda 0 komentar(a)
Detalj tokom glasanja, Foto: Reuters
Detalj tokom glasanja, Foto: Reuters

Više od 64 miliona građana s pravom glasa u Turskoj, bira danas novog predsjednika, a u trci su kandidat Narodnog saveza i aktuelni šef države Redžep Tajip Erdogan, i kandidat opozicionog Nacionalnog saveza Kemal Kiličdaroglu.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u osam časova po lokalnom vremenu (sedam po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji, javila je Anadolija.

U drugom krugu izbora pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prelazima u drugom krugu počelo je 20. maja.

Glasanje pri diplomatskim predstavništvima Turske u inostranstvu, u ukupno 73 zemlje, završeno je u srijedu, a na graničnim prelazima traje sve do zatvaranja redovnih birališta, danas do 17 sati.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije Turske, u drugom krugu izbora više od 1,92 miliona ljudi glasalo je u turskim stranim misijama i na graničnim prelazima do 16 sati po lokalnom vremenu u subotu.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turske, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjdničkih izbora biće objavljeni danas, nakon zatvaranja birališta.

Bonus video: