Kačinjski optužio novinara nezavisne televizije da je ruski agent, redakcija najavila tužbu

"Redakcija TVN24 odlučno protestuje zbog toga što novinara koji postavlja pitanja važna za društvo nazivaju predstavnikom Kremlja. To je još jedan napad na nezavisnost medija i još jedan pokušaj gušenja kritike u medijima. Nećemo prestati da postavljamo pitanja"

4156 pregleda 0 komentar(a)
Kačinjski, Foto: Reuters
Kačinjski, Foto: Reuters

Lider poljskih vladajućih konzervativaca iz stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski optužio je novinara poljske nezavisne televizije TVN24 da je agent Kremlja zbog pitanja da prokomentariše zahtjev opozicije da ministar odbrane Marijuš Blaščak podnese ostavku i da li lično ima povjerenje u ministra.

"Ovo nije ništa lično protiv vas ali prinuđen sam da se prema vama ponašam u ovom trenutku kao prema predstavniku Kremlja jer samo Kremlj hoće da Blaščak prestane da bude ministar odbrane", odgovorio je Kačinjski novinaru TVN24, inače u vlasništvu američkog kapitala, na konferenciji za novinare u mjestu Kopčani na istoku Poljske.

Poljska opozicija bez uspjeha zahtijeva da Blaščak podnese ostavku zbog afere ovog proljeća kada su u Bidgošću nađeni ostaci ruske rakete koja je pala još četiri mjeseca ranije a Blaščak pokušao bez uspjeha da prenese odgovornost na generale koji mu navodno nisu ništa javili.

"Redakcija TVN24 odlučno protestuje zbog toga što novinara koji postavlja pitanja važna za društvo nazivaju predstavnikom Kremlja. To je još jedan napad na nezavisnost medija i još jedan pokušaj gušenja kritike u medijima. Nećemo prestati da postavljamo pitanja", saopštila je sinoć televizija TVN24.

Redakcija je najavila da će tužiti Kačinjskog za tu klevetu dok je kasnije portparol vladajuće stranke Rafal Bohenek Kačinjskog pravdao objašnjenjem da i političari imaju pravo da kažu šta misle.

"Kao što novinari imaju pravo da postavljaju pitanja tako i građani, među njima i političari, imaju pravo da izraze svoja mišljenja. Pokušaj osporavanja dostignuća ministra odbrane jeste pristajanje na propagandu Kremlja", naveo je u saopštenju povodom incidenta Bohenek.

Optužbe da je neko ruski agent ili pod uticajem propagande iz Moskve, bilo političar ili novinar, predstavnik lokalne samouprave ili nevladinih organizacija, prestaju da budu u Poljskoj problem puke klevete, pošto se čeka da predsjednik Andžej Duda potpiše Zakon o komisiji za istragu ruskih uticaja na bezbjednost Poljske od 2007. godine koji je u petak izglasao Sejm poljskog parlamenta odbacivši veto Senata u kojem većinu ima opozicija.

Na odluke te buduće komisije od devet članova koje će birati parlament a predsjednika postavljati premijer nema nikakvog prava žalbe a to znači privremenu političku i javnu smrt, pošto komisija ima deo nadležnosti tužilaštva i može administrativnom merom da zabrani čovjeku navodno pod ruskim uticajem iako nije prekršio nikakav zakon na deset godina bilo kakvu funkciju ili posao u kome se troši javni novac.

Tokom vikenda potrebu takve komisije, bez obzira što je i Legislativni biro Sejma upozorio kao i pravni stručnjaci i poljski ombudsman da nova komisija krši čak 13 članova poljskog Ustava, Jaroslav Kačinjski pravdao je time da će Rusija pokušati da utiče na redovne parlamentarne izbore u jesen ove godine a opozicija će tvrditi da su izbori pokradeni i pokušati da smijeni vlast na ulici.

Bonus video: