Erdogan proglasio trijumf: Turska je danas jedini pobjednik

Kiličdaroglu je rekao da će nastaviti da vodi svoju borbu, a izbore nazvao najnepravednijim godinama unazad. Rekao je da rezultati pokazuju volju građana da promijene autoritarnu vlast, kao i da je tužan zbog "nevolja" koje čekaju Tursku

48407 pregleda 49 reakcija 49 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2023. 21:59h

Aktuelni predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobjedu u današnjem drugom krugu predsjedničkih izbora.

Nezvanični podaci pokazuju da Erdogan, prema 99,85 odsto prebrojanih glasova, vodi sa 52,15 odsto podrške u odnosu na opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, koji je osvojio 47,85 odsto glasova, prenosi Turska radio-televizija (TRT).

Rojters je prethodno prenio da je predsjedavajući Vrhovnim izbornim savjetom saopštio da Erdogan, na osnovu 75 odsto prebrojanih glasova, vodi sa 53,41 odsto podrške birača.

Erdogan je, navodi ta britanska agencija, rekao da su mu građani dali odgovornost da vlada u narednih pet godina, proglasivši Tursku jedinim pobjednikom izbora.

erdogan
foto: Reuters

Obraćajući se pristalicama sa krova autobusa u Istanbulu, Erdogan, koji predvodi Tursku dvije decenije, zahvalio je građanima na glasanju.

erdogan
foto: Reuters

Izlaznost je bila 84,22 odsto.

Kiličdaroglu je, kako prenosi Rojters, rekao da će nastaviti da vodi svoju borbu, a ove izbore nazvao najnepravednijim godinama unazad.

Govoreći u Ankari, rekao je da rezultati pokazuju volju građana da promijene autoritarnu vlast, kao i da je tužan zbog "nevolja" koje čekaju Tursku.

kč
foto: Reuters

Prema podacima sa sajta TRT-a, Kiličdaroglu je osvojio više glasova od Erdogana u Istanbulu, Ankari i Izmiru.

Turska izbori
foto: Reuters

Biračka mjesta zatvorena su u 17 sati po lokalnom vremenu.

Turska izbori
foto: Reuters

Erdogan je ranije, nakon glasanja, izjavio da se nada u visoku izlaznost birača.

er
foto: Reuters

"Turska je pokazala sjajan primjer demokratije sa učešćem 90 odsto stanovništva u prvom krugu. Vjerujem da će zemlja učiniti isto danas", rekao je Erdogan novinarima, kako su prenijeli turski mediji.

Kiličdaroglu je ranije danas pozvao birače da glasaju "protiv autoritarnog režima" Erdogana.

v
foto: Reuters

"Pozivam građane da glasaju za istinsku demokratiju i slobodu, kako bismo se oslobodili autoritarnih vlasti", rekao je Kiličdaroglu u Ankari dok je ubacivao svoj glasački listić u kutiju.

Bonus video: