BLOG Dvoje ljudi stradalo, a osam ranjeno u ruskom napadu na Toreck na istoku Ukrajine

Rat u Ukrajini – 460. dan

24879 pregleda 15 komentar(a)
Kijev, Foto: Reuters
Kijev, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2023. 22:00h
Završeno
17:23h

Dvije osobe su poginule, a osam je ranjeno u ruskom napadu na grad Toreck u istočnom regionu Donjecka, saopštio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Kirilenko je rekao da je Rusija upotrijebila visoko-eksplozivne vazdušne bombe u napadu, oštetivši benzinsku pumpu i višespratnu zgradu u malom gradu od oko 30.000 ljudi.

Spasilačke službe rade na licu mjesta, rekao je on, pozivajući preostale stanovnike da se evakuišu, prenosi Rojters.

"Svakoga dana Rusi namjerno gađaju civile u regionu Donjecka", napisao je Kirilenko na Telegramu.

Rusija je ranije poricala da je ciljala civile i odbacila optužbe za ratne zločine u, kako naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji".

Donjecka oblast je "vidjela" neke od najžešćih bitaka u ratu Rusije protiv Ukrajine.

15:11h

Ruske snage su preko noći gađale ukrajinske vazdušne baze i svi ciljevi su uništeni, javila je ruska državna novinska agencija RIA, pozivajući se na Ministarstvo odbrane te zemlje, a prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici su ranije rekli da je Rusija gađala ciljeve širom zemlje, koristeći desetine raketa i dronova.

11:10h

Rusija je u toku dana ispalila balističke projektile na Kijev, saopštila je ukrajinska vojska.

"Neprijatelj je koristio projektile sa balističkom trajektorijom - prije svega Iskander. Moguće je da su korišćeni i S-300 i S-400 rakete", kazao je portparol vazduhoplovnih snaga Juri Ihnat za ukrajinsku državnu televiziju.

08:35h

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je danas da je preko noći oborilo 29 od 35 dronova koje je lansirala Rusija i 37 od 40 krstarećih raketa, prenosi Rojters.

Vazduhoplovstvo je takođe na svom Telegram kanalu saopštilo da je Rusija gađala vojne objekte i kritičnu infrastrukturu u svojim napadima u ponedeljak.

08:33h

U napadu ruskog drona preko noći oštećena je infrastruktura u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesa, koja je ključna za njen izvoz žitarica, saopštila je danas ukrajinska vojska, prenosi Rojters.

"Od pogotka je izbio požar u lučkoj infrastrukturi Odese. Brzo je ugašen. Informacije o obimu štete se ažuriraju", saopštila je južna komanda vojske na Fejsbuku.

Vojska nije precizirala da li je šteta u luci ugrozila izvoz žitarica.

Samo kroz luke u Odeskoj oblasti Ukrajina može da izvozi žito i druge prehrambene artikle.

Ujedinjene nacije i Turska su posredovale u sporazumu o žitu u prvih 120 dana u julu prošle godine kako bi pomogli u rješavanju globalne krize hrane koja je pogoršana invazijom Rusije na Ukrajinu, jednog od vodećih svjetskih izvoznika žitarica.

Sporazum, koji je produžen ovog mjeseca, ima za cilj da garantuje bezbjedan ratni izvoz žitarica i prehrambenih proizvoda iz tri ukrajinske luke - Odese, Černomorska i Pivdenji.

Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage koristile bespilotne letjelice iranske proizvodnje "Šahid" u napadu, ali nije navela detalje.

Rusija je pokrenula talas vazdušnih napada na različita mjesta, uključujući prijestonicu Kijev, u ranim satima ponedjeljka, dronovima i krstarećim projektilima.

Vojna uprava glavnog grada saopštila je da su odbrambene snage oborile više od 40 meta.

Bonus video: