Instrument za plašenje opozicije?

Političko previranje u Poljskoj zbog zakona za koji vlada tvrdi da ima za cilj iskorjenjivanje uticaja Rusije

16639 pregleda 0 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Rojters
Andžej Duda, Foto: Rojters

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je juče da će staviti potpis na kontroverzni zakon o osnivanju moćne komisije za istraživanje da li je opoziciona Građanska platforma (PO) dok je bila na vlasti dopustila da ta zemlja bude pod neopravdanim uticajem Rusije i kao rezultat toga previše zavisna od njenih energenata.

Kritičari kažu da je to instrument za uklanjanje oponenata vladajuće stranke iz političkog života, prije svega lidera opozicije Donalda Tuska.

Parlament je u petak nakon užarene rasprave odobrio zakon koji je predložila vladajuća stranka Prava i pravde (PiS) a koji bi mogao uticati na jesenje parlamentarne izbore na kojima PiS želi da osvoji treći mandat.

Poljsko udruženje sudija, Justicija, saopšilo je da zakon krši vrijednosti Evropske unije i da bi mogao podstaći dodatne kaznene mjere EU zbog demokratskog nazadovanja u Poljskoj.

Predsjednik Duda je rekao da će zakon poslati na razmatranje Ustavnom sudu - najvišoj pravnoj instanci kojom dominiraju lojalisti PiS-a, ali to neće spriječiti komisiju da počne sa radom. Istražna komisija bi trebalo da podnese početni izvještaj u septembru. Opozicija je zakon nazvala Leks Tusk.

Poljsko udruženje sudija, Justicija, saopšilo je da zakon krši vrijednosti Evropske unije i da bi mogao podstaći dodatne kaznene mjere EU zbog demokratskog nazadovanja u Poljskoj

“Ljudi imaju pravo da znaju,” rekao je Duda obrazlažući odluku i dodao: “Javnost bi trebalo da formira mišljenje o tome kako su oni koji su izabrani na opštim izborima shvatili interese Republike Poljske, da li su ti interesi zapravo ispravno ostvareni”.

Liberalna PO, koja je bila na vlasti od 2007. do 2015, odbacuje optužbe i kaže da je cilj zakona da uništi podršku njenom lideru i bivšem premijeru Tusku uoči izbora koji će biti održani u oktobru ili novembru.

“Predsjednik Andžej Duda je danas ozbiljno oslabio našu zemlju, iznutra i spolja. Odlučio je da pokrene poljski građanski rat”, rekao je Šimon Holovnija, šef opozicione partije Poljska 2050.

“U jednoj normalnoj demokratskoj zemlji, neko ko je predsjednik te zemlje nikad ne bi trebalo da potpiše takav staljinistički zakon”, rekao je poslanik PO Marcin Kjervinski.

Nedavne ankete pokazuju da PiS i dalje uživa najveću podršku među političkim stranakama - iznad 30 odsto, ali ona možda neće osvojiti dovoljno glasova za većinu u parlamentu.

Parlamentarna komisija će istražiti period 2007-2022. i imati ovlašćenje da zabrani ljudima da obavljaju javne funkcije i da poništava administrativne i poslovne odluke.

Zavisnost Poljske od ruskih energenata je progresivno opadala čak i prije nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Donald Tusk
Donald Tuskfoto: Beta/AP

Izgradnja terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG), koji omogućava uvoz neruskog gasa, počela je kada je Tusk bio na vlasti. Takođe tokom Tuskovog mandata, Poljska je potpisala sporazum sa ruskim Gaspromom 2010. godine, što se pominje u zvaničnom obrazloženju zakona, piše Rojters.

Najveća državna rafinerija PKN Orlen je prošlog mjeseca saopštila da je raskinula ugovor sa ruskim Tatnjeftom nakon što su isporuke obustavljene u februaru, ali i dalje koristi rusko gorivo u svojim češkim rafinerijama.

Vladajuća stranka optužuje Tuska da je bio previše prijateljski nastrojen prema Rusiji dok je bio premijer i sklapao sporazume o gasu povoljne za Rusiju prije nego što je otišao u Brisel da bude predsjednik Evropskog savjeta između 2014. i 2019.

Lider PiS-a Jaroslav Kačinjski i Tusk su odavno polički rivali. Kritičari kažu da je istražna komisija jasan primjer kako PiS koristi zakone za svoje ciljeve još otkad je došao na vlast 2015.

Prodemokratski marš koji će Tusk predvoditi u Varšavi u nedjelju, sa ciljem da mobiliše opozicione birače, dolazi na godišnjicu djelimično slobodnih parlamentarnih izbora 1989. koji su doveli do zbacivanja komunizma.

Bonus video: