BLOG Rusija podijelila 1,5 miliona pasoša na okupiranim teritorijama u Ukrajini

Rat u Ukrajini – 461. dan

16372 pregleda 14 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Završeno
17:14h

Rusija je podijelila 1,5 miliona pasoša stanovnicima regiona u Ukrajini, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

Ta odluka predstavlja način da Moskva ojača kontrolu nad tim područjima koja su pod ruskom okupacijom.

Neki od stanovnika tih regiona su rekli za AFP da su bili pod pritiskom da uzmu ruski pasoš jer je postao neophodan za niz administrativnih procedura.

"Od oktobra prošle godine gotovo 1,5 miliona ljudi iz novih regiona dobilo je ruske pasoše", rekao je Mišustin na sastanku Vlade Rusije.

On je pozvao te ljude da "osjete prave promjene u gradovima i selima", posebno u pogledu rekonstrukcije, "obrazovnih mogućnosti" i rada.

Rusija je u septembru 2022. godine saopštila da je pripojila četiri regiona Ukrajine koje je delimično zauzela po uzoru na poluostrvo Krim koje je Moskva pripojila 2014. godine.

Rusija godinama deli pasoše stanovnicima područja Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista na istoku, kao i na Krimu. Isto je bilo i na teritorijama pod kontrolom proruskih separatista u Gruziji i Moldaviji.

Ukrajinske vlasti optužuju Moskvu da koristi podjelu pasoša da bi pravdala svoju samoproglašenu misiju zaštite stanovnika Ukrajine koji govore ruski.

Evropska unija je saopštila da neće priznati ruske pasoše izdate u okupiranim oblastima Ukrajine.

16:27h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je napad bespilotnih letjelica bez presedana na Moskvu u zoru bio odgovor na ruski napad na ukrajinski vojni obaveštajni štab.

"Već smo spomenuli mogućnost napada na centre odlučivanja. Jedan od tih centara je i (ukrajinski) vojni obaveštajni štab, koji je napadnut prije dva-tri dana", rekao je Putin na televiziji.

Ruski predsednik je dodao da je, kao odgovor na taj napad, Ukrajina izabrala da napadne Moskvu.

Putin je danas optužio ukrajinske vlasti da pokušavaju da "uplaše" rusko stanovništvo napadom na Moskvu, ali je pohvalio protiv-vazduhoplovnu odbranu koja je delovala na "zadovoljavajući" način.

"Kijevski režim je izabrao da zastraši Rusiju, da zastraši ruske građane", rekao je Putin.

Glavni grad Rusije rano jutros bio na meti napada bespilotnom letelicom u kojem je pričinjena "manja" šteta na zgradama i u kojem nema žrtava, izjavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

(BETA)

07:56h

Najmanje jedna osoba je noćas poginula i nekoliko ih je povrijeđeno u novom napadu ruskih dronova na Kijev, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Jedna osoba je preminula, jedna starija žena je hospitalizovana, a dvije žrtve su zbrinute na licu mjesta", naveo je gradonačelnik na Telegramu.

Kličko je pozvao stanovnike Kijeva da ostanu u skloništima.

Gradske vlasti su saopštile da je napad izveden uz pomoć bespilotnih letjelica, kao i da je u jednoj od urušenih zgrada izbio požar.

Sirene za uzbunu oglasile su se noćas u Kijevu, ali i u centralnim i južnim djelovima Ukrajine.

Bonus video: