Napad dronovima uznemirio rusku elitu

Nakon do sada najvećih napada bespilotnim letjelicama na Moskvu, Putin obećao jačanje protivvazdušne odbrane i optužio Kijev za zastrašivanje ruskih građana

15361 pregleda 13 komentar(a)
Oštećena višespratnica u Moskvi, Foto: Rojters
Oštećena višespratnica u Moskvi, Foto: Rojters

Luksuzne kuće čiji su vlasnici pripadnici ruske elite i jedna od rezidencija predsjednika Vladimira Putina nalaze se svega nekoliko kilometara od mjesta gdje su juče oboreni dronovi tokom velikog napada na rusku prijestonicu, prenosi portal “Moskou tajms” pozivajući se na spisak lokacija koji je objavio član ruskog parlamenta.

Putin je juče kazao da je do sada najveći napad dronovima na Moskvu pokušaj zastrašivanja i provociranja Rusije, i da će vazdušne odbrane oko ruske prijestonice biti pojačane. Putin je kazao da je Ukrajina izabrala put “zastrašivanja Rusije, ruskih građana i napada na stambene zgrade”.

Putin
foto: Reuters

Ruski poslanik Maksim Ivanov kazao je da su to najozbiljniji napadi na Moskvu od invazije nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, dodajući da nijedan Rus sada ne može da izbjegne “novu realnost”.

Mihailo Podoljak, saradnik ukrajinskog predsjednika, negirao je da je Kijev direktno umiješan, ali je kazao da “sa zadovoljstvom pratimo dešavanja” i predvidio još takvih napada.

U napadima su povrijeđene dvije osobe, a pojedini stambeni blokovi su nakratko evakuisani”, kazao je gradonačelnik Moskve.

Mada je nejasno da li su dronovi za metu imali Putinovu rezidenciju ili druge nekretnine u blizini, zvuk raketa vazdušne odbrane i eksplozije oborenih dronova poremetile su san mnogih pripadnika ruske političke i poslovne elite.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pet dronova koje je uputio Kijev i čija su meta bili civili oboreno ili skrenuto elektronskim uređajima, mada je Baza, kanal Telegrama koji ima izvore u bezbjednosnim službama, objavio da je bilo preko 25 bespilotnih letjelica.

Prema popisu lokacija gdje su dronovi srušeni, koji je objavio poslanik Aleksandar Kinštajn, dvije letjelice su oborene svega nekoliko kilometara od Putinove rezidencije Novo Ogarjovo, gdje se vjeruje da ruski lider provodi dosta vremena.

Ranije ovog mjeseca, kada su dva drona oborena iznad Kremlja, Putinov portparol Dmitrij Peskov je kazao da je to bio pokušaj ubistva predsjednika. Ruske vlasti su predviđale napade na rezidencije predsjednika, a prema navodima Sirena Telegram kanala, dva “pancir” sistema protivvazdušne odbrane instalirana su u mjestu Novo Ogarjovo kao i u blizini Putinove rezidencije u Novgorodu.

Mada je Peskov odbio da kaže da li se Putin nalazio u Novo Ogarjovu kada se dogodio napad, ostale pripadnike ruske elite eksplozije su nesumljivo uznemirile, ističe “Moskou tajms”.

Bivša balerina Boljšoj teatra Anastasija Voločkova objavila je na Instagramu da su je probudile eksplozije. “Prije dva sata probudile su me užasne eksplozije!, napisala je ona, očigledno u tom trenutku nesvjesna da je prijestonica na meti napada dronovima.

Prema Kinštajnovom spisku, još jedan dron je oboren nekoliko kilometara od rezidencije ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva. Tradicionalno, sovjetski lideri i vodeće birokrate dobijaju rezidencije zapadno od Moskve i tamo danas žive neki od najbogatijih i najmoćnijih Rusa.

Kinštajn je naveo da je dron oboren blizu luskuznog kompleksa Grinfild, gdje se nalazi vila Alekseja Milera, šefa Gasproma. Prema istrazi nezavisnog medija “Proekt” milijarderi Boris i Arkadij Rotenberg - Putinovi prijatelji iz djetinstva - imaju vile svega nekoliko kilometara od Novo Ogarjeva. U blizini se, kako piše “Moskou tajms”, nalazi i kuća ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Nijesu sve letjelice oborene u zapadnom dijelu Moskve, a nekoliko visokih stambenih zgrada u jugozapadnom dijelu prijestonice oštećene su uslijed pada dronova.

Ruske državne televizije umjereno su izvještavale o napadima, a mnogi Moskovljani su sa poznatom pomirljivošću komentarisali napade.

Olga, koja je za Rojters kazala da živi blizu mjesta gdje je jedan dron oboren, nazavala je napade “logičnim, očekivanim... šta drugo da očekujemo?”.

Stambena zgrada u Kijevu koju je pogodio ruski projektil
Stambena zgrada u Kijevu koju je pogodio ruski projektilfoto: REUTERS

Kritikovanje onoga što Kremlj naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini je kažnjivo zakonom usljed čega su javni istupi protiv Putina rijetki, ističe Rojters. “Morate razumjeti uzrok i posljedicu, zašto se sve događa”, kazao je za britansku agenciju jedan sredovječni Moskovljanin koji je želio da ostane anoniman. “Mislim da su napadi rezultat samo jedne stvari: činjenice da je naš vladar počeo rat”.

Većina sagovornika britanske agencije izrazila je tugu zbog očigledne eskalacije konflikta. “Režim u Kijevu već prelazi sve granice”, kazala je 59-godišnja Natalija. “To je veoma tužno budući da usmjeravaju te dronove na stambene zgrade, na grad, na civile, gdje nema vojnih objekata”.

Rusija je tokom maja u 17 navrata napala Kijev dronovima i raketama i to većinom noću. Ukrajinske vlasti su saopštile da su tokom jučerašnjeg dana oborile preko 20 dronova iranske proizvodnje, i da je 11 osoba povrijeđeno.

Jedna 33-godišnja žena je stradala na balkonu kada je ostatak uništenog ruskog projektila pogodio višespranicu. Dva sprata su uništena, a moguće je da su ljudi ostali zarobljeni u ruševinama, kazali su zvaničnici.

Ukrajinske vlasti tvrde da su protivraketni odbrambeni sistemi “patriot” koji su stigli iz Sjedinjenih Država 100 odsto efektni u prestrijetanju projektila.

Bijela kuća je juče saopštila da i dalje prikuplja informacije o napadima dronovima u Moskvi, ističući da Vašington ne podržava napade unutar Rusije. Vašington je “fokusiran na pružanje pomoći Ukrajini u opremi i obuci koja im je potrebna kako bi povratili svoju suverenu teritoriju”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: