Odobrena izgradnja prvog rudnika litijuma u Portugalu

Projekat rudnika Baroso je bio znatno izmeđen u odnosu na prvobitan prijedlog da bi se spasli ekološki aspekti koji se odnose na zaštitu tokova vode i biodiverziteta ili upravljanja otpadom, između ostalog, navela je agencija

2004 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Portugalska agencija za zaštitu životne sredine (APA) odobrila je danas, uz određene uslove, otvaranje prvog rudnika litijuma u zemlji koja u Evropi ima najveće rezerve ovog metala važnog za proizvodnju baterija i energetsku tranziciju.

Projekat britanske kompanije Savana Risorses predviđa vađenje litijuma kod Botikasa, u ruralnoj oblasti na sjeveroistoku Portugala.

Ona je dobila izjavu o povoljnom ekološkom uticaju, uz više uslova, navela je APA u saopštenju.

Projekat rudnika Baroso je bio znatno izmeđen u odnosu na prvobitan prijedlog da bi se spasli ekološki aspekti koji se odnose na zaštitu tokova vode i biodiverziteta ili upravljanja otpadom, između ostalog, navela je agencija.

Kompanija Savana pozdravila je odluku i istakla u saopštenju da je ovo prvi put da je APA dala ocjenu povoljnog uticaja na okolinu za rudnik litijuma u Portugalu.

"Važna etapa je pređena" za nešto što bi moglo da postane najveći rudnik litijuma u zapadnoj Evropi. "Ova važna odluka sada dozvoljava prelazak na narednu fazu u proceduri dobijanja ekološke dozvole", navela je kompanija.

Pored projekta kompanije Savana u Botikasu i projekta domaće kompanije "Lusorecursos" u susjednoj opštini Pontalegre, koji nije toliko napredovao, portugalska vlada je objavila međunarodni tender za istraživanje litijuma u šest oblasti zemlje.

Portugal je već glavni evropski proizvođač litijuma, ali za sada ta proizvodnja je isključivo za keramiku i staklo.

Sa kobaltom i niklom, litijum je jedan od neophodnih metala za proizvodnju električnih baterija koje će zameniti motore na automobilima koji doprinose klimatskom zagrevanju. Da bi smanjila zavisnost od uvoza, prije svega u odnosu na Kinu, Evropska unija se sprema za otvaranje rudnika i rafinerija za njegovu obradu.

Bonus video: