Letonija ima novog predsjednika

“Učiniću sve kako bi naša zemlja prosperirala i bila sigurna”, rekao je Rinkevičs nakon glasanja parlamenta

4635 pregleda 0 komentar(a)
Edgars Rinkevičs, Foto: Reuters
Edgars Rinkevičs, Foto: Reuters

Letonski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs izabran je u srijedu u parlamentu za novog predsjednika države. Šef letonske diplomatije od 2011., 49-godišnji deklarisani homoseksualac zamijeniće na dužnosti Egilsa Levitsa koji je odlučio da se neće kandidovati za drugi mandat, prenosi N1.

“Učiniću sve kako bi naša zemlja prosperirala i bila sigurna”, rekao je Rinkevičs nakon glasanja parlamenta. Rinkevičs se javno deklarisao kao homoseksualac 2014. Bio je prvi političar u Letoniji koji je to učinio. Letonski predsjednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu.

Na izboru mu je čestitao i Zelenski.

Letonija je članica EU i NATO-a i snažno podržava Ukrajinu u ratu protiv ruske agresije te njeno pristupanje EU i NATO-u. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je Rinkevičsu na izboru, ocijenivši da je “istinski prijatelj Ukrajine”.

“Letonija će biti u dobrim rukama u iduće četiri godine”, rekao je Levits nakon izbora sveg nasljednika. Prije nego što je postao ministar vanjskih poslova, Rinkevičs je radio kao spoljnopolitički analitičar za javni radio Latvijas Radio, a zatim je radio za ministarstvo obrane i kancelariju predsjednika.

Bonus video: