Zelenski prvi stigao na samit EPZ: Ukrajina i Moldavija imaju budućnost u EU

Predsjednica Moldavije Maja Sandu rekla je da je veoma važno učešće Zelenskog na samitu sa kojeg će biti poslata poruka osude ruske agresije i solidarnosti sa Ukrajinom

3346 pregleda 5 komentar(a)
Zelenski i Sandu ispred dvorca Mimi gdje se održava drugi samit Evropske Političke zajednice, Foto: REUTERS
Zelenski i Sandu ispred dvorca Mimi gdje se održava drugi samit Evropske Političke zajednice, Foto: REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je njegov dolazak na samit Evropske političke zajednice u Moldaviji poruka podrške Ukrajine toj zemlji.

Zelenski je prvi lider koga je predsjednica Moldavije Maja Sandu jutros dočekala pred dvorcem Mimi gde se danas održava drugi samit Evropske političke zajednice.

Zelenski je rekao da su Ukrajina i Moldavija kroz istoriju prolazile "rame uz rame" i da je njihova budućnost u EU.

Ponovio je da je Ukrajina spremna da postane dio NATO.

Predsjednica Moldavije Maja Sandu rekla je da je veoma važno učešće Zelenskog na samitu sa kojeg će biti poslata poruka osude ruske agresije i solidarnosti sa Ukrajinom.

Ona je rekla da njena zemlja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, kao i inicijativu za osnivanje posebnog tribunala za zločine u Ukrajini.

Pedesetak lidera evropskih zemalja i Evropske unije, među kojima je i Srbija, sastaje se danas u moldavskom selu Bulboaka na drugom samitu Evropske političke zajednice, na 35 kilometara od Kišinjeva i 20 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Evropska politička zajednica je neformalni diplomatski forum nastao prošle godine na inicijativu francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Tri glavne teme o kojima će biti reči na samitu su bezbjednost, energija i povezanost, a činjenica da će se u glavnom gradu Moldavije okupiti 46 evropskih zemalja, po ocjeni francuskog predsedništva, jaka je politička poruka Moskvi.

Na skupu, koji je najavljen kao najveći politički skup u istoriji Moldavije, učestvovaće predsjednik Evropskog savjeta, te predsjednice Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Očekuje se i dolazak visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepa Borela koji će na marginama skupa razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na sjeveru Kosova.

Bonus video: