Navaljni objavio prepisku sa upravom zatvora: Tražio kengura, najlošiju votku, balalajku...

Među njegovim odbijenim zahtjevima su: da se zatvoreniku u obližnjoj ćeliji da megafon "da viče još jače", i da se drugi zatvorenik koji je "golim rukama ubio čovjeka" nagradi najvišim činom u karateu

5670 pregleda 7 komentar(a)
Navaljni na ekranu preko video veze tokom sudskog saslušanja, Foto: Reuters
Navaljni na ekranu preko video veze tokom sudskog saslušanja, Foto: Reuters

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni objavio je danas odlomke svoje prepiske sa upravom zatvora, u kojoj je naveo svoje sarkastične zahtjeve da mu daju flašu votke najlošije, kućne proizvodnje, balalajku (ruski muzički instrument) i - kengura. Njegovi zahtjevi su odbijeni.

Odgovori zatvorskih zvaničnika, koje je tim Navaljnog objavio na njegovom nalogu na društvenim mrežama, uslijedili su pošto je od prošlog ljeta proveo skoro 180 dana u samici u Kaznenoj koloniji broj 6 u Vladimirskoj oblasti istočno od Moskve.

Navaljni (46) izdržava devetogodišnju kaznu pošto je osuđen za prevaru i nepoštovanje suda. Te optužbe su, kako kaže, izmišljene povodom njegovih napora da razotkrije korupciju i organizovanja protesta protiv Kremlja. Uhapšen je u januaru 2021. po povratku u Moskvu pošto se u Njemačkoj oporavio od trovanja nervnim otrovom za šta je okrivio Kremlj.

"Kada sjedite u kaznenoj izolaciji, možete se zabaviti prepiskom sa administracijom" napisao je Navaljni.

Među njegovim odbijenim zahtjevima su: da se zatvoreniku u obližnjoj ćeliji da megafon "da viče još jače", i da se drugi zatvorenik koji je "golim rukama ubio čovjeka" nagradi najvišim činom u karateu.

Takođe je odbijen zbog zahtjeva za flašom votke kućne izrade, duvana za motanje cigareta i balalajke. Međutim, Navaljni je posebno "izrazio ogorčenje" zbog odbijanja upravnika zatvora da mu dozvoli da drži kengura u svojoj ćeliji. Navaljni je rekao da zatvorenici mogu da imaju kućnog ljubimca ako im to dozvoli uprava zatvora.

"Nastaviću da se borim za svoje neotuđivo pravo da posjedujem kengura", sarkastično je napisao Navaljni u svom postu na društvenim mrežama.

Navaljni će u nedjelju obilježiti 47. rođendan, a njegov tim je pozivao na proteste kako bi ga podržao.

Moskovski sud odredio je za 6. jun ročište za novo suđenje Navaljnom po optužbi za ekstremizam, koje bi moglo da ga zadrži u zatvoru 30 godina. Takođe je rekao da mu je istražitelj rekao da će se suočiti i sa odvojenim vojnim suđenjem po optužbama za terorizam koje potencijalno nose doživotnu kaznu zatvora.

Nove optužbe dolaze u trenutku kada ruske vlasti sprovode pojačani obračun protiv disidenta usred borbi u Ukrajini, koje je Navaljni oštro kritikovao.

Tim Navaljnog pozvao je njegove pristalice da se okupe u Rusiji i drugdje u nedjelju, na njegov rođendan.

Bonus video: