Erdogan položio zakletvu i počeo treći mandat kao predsjednik Turske: Obećao da će dužnost obavljati "nepristrasno"

"Kao predsjednik se zaklinjem da ću štititi postojanje i nezavisnost države, integritet otadžbine, bezuslovni suverenitet nacije, vladavinu prava i princip sekularne republike, kako je zamislio Ataturk (otac nacije)", rekao je Erdogan

5014 pregleda 2 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Redžep Tajip Erdogan, koji je 20 godina na vlasti, danas je položio zakletvu i započeo svoj treći mandat kao predsjednik Turske.

Erdogan (69), koji je pobijedio sa 52 odsto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih 28. maja, položio je zakletvu pred parlamentom na novi petogodišnji mandat i obećao da će svoju dužnost obavljati "nepristrasno".

Poslije polaganje zakletve predviđeno je da Erdogan posjeti mauzolej osnivaču Republike Mustafi Kemalu Ataturku. Tokom večeri je predviđena protokolarna ceremonija u predsjedničkoj palati i prijem, poslije čega će on saopštiti sastav svoje vlade.

"Kao predsjednik se zaklinjem da ću štititi postojanje i nezavisnost države, integritet otadžbine, bezuslovni suverenitet nacije, vladavinu prava i princip sekularne republike, kako je zamislio Ataturk (otac nacije)", rekao je Erdogan poznat po islamsko konzervativnim stavovima.

Lokalni mediji su prenijeli da je pored 20 šefova država i vlada svoje prisustvo potvrdio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber, pošto je Turska član Alijanse.

Kako je ranije saopšteno, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovaće, na poziv Erdogana, ceremoniji inauguracije u Ankari.

Među zvanicama su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, mađarski premijer Viktor Orban.

Bonus video: