Stoltenberg Erdoganu: Švedska ispunila obaveze prema Turskoj za ulazak u NATO

Stoltenberg je izrazio nadu da će Turska odobriti ulazak Švedske u NATO prijee samita šefova država članica Alijanse 11. i 12. juna u Vilnjusu

8032 pregleda 9 komentar(a)
Stoltenberg u Istanbulu, Foto: REUTERS
Stoltenberg u Istanbulu, Foto: REUTERS

Švedska je ispunila svoje obaveze prema Turskoj, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle dvočasovnog sastanka sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Turska već 13 mjeseci blokira ulazak Švedske u NATO, zamjerajući joj popustljivost prema kurdskim aktivistima koji žive na njenoj teritoriji.

Stoltenberg je izrazio nadu da će Turska odobriti ulazak Švedske u NATO prije samita šefova država članica Alijanse 11. i 12. juna u Vilnjusu.

Šef NATO-a je zahvalio Turskoj što je odgovorila na zahtjev o slanju pojačanja na sjever Kosova.

Tursko ministarstvo odbrane u subotu je saopštilo da planira da pošalje svoje snage na Kosovo u nedelju i ponedeljak kao odgovor na zahtjev NATO da se pridruži mirovnim snagama Kfora posle nemira na sjeveru Kosova.

Stoltenberg je u subotu prisustvovao inauguraciji Erdogana koji je počeo treći predsjednički mandat koji će trajati pet godina.

S druge strane, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednosti Žozep Borelj čestitao je na Tviteru Hakanu Fidanu funkciju šefa turske diplomatije.

Erdogan je posle inauguracije saopštio nova imena u vladi. Fidan će zamijeniti Mevluta Čavušoglua. Smatra se da je Fidan lojalan Erdoganu i bio mu je diplomatski savjetnik tokom tri godine.

Bonus video: