"Poslednja generacija" objavila rat bogatašima: Želimo da ukažemo na njihovo bezobrzirno rasipništvo

Aktivisti iz grupe "Poslednja generacija" najavljuju promjene. Više se neće lijepiti za saobraćajnice – okreću se borbi protiv "bogataša" koje smatraju odgovornim za klimatske promjene. Ne zna se o kakvim akcijama je riječ.

3858 pregleda 60 reakcija 3 komentar(a)
Protest "Poslednje generacije" u Berlinu, Foto: REUTERS
Protest "Poslednje generacije" u Berlinu, Foto: REUTERS

Nakon prekida akcija lijepljenja za asfalt po Berlinu, što je proteklih nedelja bilo uzrok brojnih blokada saobraćajnica u njemačkoj metropoli, aktivisti iz grupe "Poslednja generacija" najavili su novu strategiju za predstojeći period.

"Od sledeće nedelje cilj su nam simboli modernog bogatstva. Tako želimo da ukažemo na bezobzirno rasipništvo bogatih", navodi se u tzv. "Ljetnjem planu 2023." tog pokreta koji je dostavljen pojedinim medijima. Nije navedeno o kakvim akcijama bi se konkretno radilo.

Klimatska katastrofa djelo je bogataša

U dopisu se dalje navodi da "njemačka vlada dozvoljava super-bogatima da iz dana u dan uništavaju životne temelje". "Klimatska katastrofa je prije svega djelo bogatih", navodi se u dopisu.

U sklopu "Ljetnjeg plana" predviđena je i pauza tokom ljetnjih raspusta u većini saveznih pokrajina. Od 7. avgusta bi aktivisti – svježi i čili nakon odmora – trebalo da se posvete novim akcijama.

Pritom bi težište trebalo njihovih akcija da bude u Bavarskoj, gdje se početkom oktobra održavaju izbori za pokrajinski parlament. Bavarska je ujedno njemačka pokrajina koja se do sada najstrože odnosila prema pripadnicima pokreta "Poslednja generacija". Upravo na zahtjev državnog tužilaštva u Minhenu nedavno je širom zemlje sprovedena i sporna racija protiv pripadnika tog pokreta.

Dobili skoro pola miliona eura donacija

Pokret je saopštio da se, nakon akcije koju su vlasti sprovele nad aktivistima, naglo povećao broj donacija. "U najkraćem periodu na naše račune došlo je više od 450.000 eura donacija", saopštili su iz "Poslednje generacije".

Pripadnici pokreta će se ubuduće, kako su naglasili, "bolje školovati" za komunikaciju s novinarima, s ciljem da se prije svega izbjegnu neki pogrešni istupi, kakvi su se dešavali u prošlosti. Dok ne završe taj trening, aktivistima je kontakt s novinarima zabranjen.

"Poslednja generacija" svojim akcijama, prema sopstvenim navodima, želi da saveznu njemačku vladu natjera na mjere koje bi ubrzale borbu protiv klimatskih promjena.

Traženje uvođenja ograničenja brzine od 100 kilometara na sat na njemačkim auto-putevima
Traženje uvođenja ograničenja brzine od 100 kilometara na sat na njemačkim auto-putevimafoto: REUTERS

U te mjere spada i uvođenje ograničenja brzine od 100 kilometara na sat na njemačkim auto-putevima, kao i uvođenje karte za javni prevoz koja bi koštala devet eura mjesečno.

Bonus video: