FOTO/VIDEO Posljedice granatiranja brane Nova Kahovka

Dnjepar je treća najveća rijeka Evrope, a Hidroelektrana "Nova Kahovka" nalazi se praktično na njenom kraju, na oko stotinjak kilometara od njenog ušća u Crno more - istočnu stranu rijeke u Hersonskoj oblasti kontroliše Rusija, a zapadnu Ukrajina

11046 pregleda 1 komentar(a)
Urušena brana na Dnjepru, Foto: Reuters
Urušena brana na Dnjepru, Foto: Reuters

Dok se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju za granatiranje brane na Hidroeletrani Nova Kahovka, vodostaj Dnjepra nizvodno od brane polako raste, pa su mnogi gradovi i sela poplavljeni.

"Grad Nova Kahovka je potpuno poplavljen, nivo vode u njemu je preko 11 metara", saopštile su vlasti koje je u tom gradu postavila Rusija.

Potopljena je i Palata kulture, a u njenoj blizini snimljeni su labudovi.

I Ukrajina i Rusija pozvale su stanovištvo koje se nalazi nizvodno od brane na evakuaciju i naglasile da se sa sobom ponesu samo neophodna dokumenta, kao i da odvedu kućne ljubimce.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zamolilo je stanovništvo da životinje ne ostavljaju vezane ili u kavezima.

Dnjepar je treća najveća rijeka Evrope, a Hidroelektrana "Nova Kahovka" nalazi se praktično na njenom kraju, na oko stotinjak kilometara od njenog ušća u Crno more.

Istočnu stranu rijeke u Hersonskoj oblasti kontroliše Rusija, a zapadnu Ukrajina.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je oko 150 tona motornog ulja završilo u Dnjepru i zagadilo ga.

Jezero koje nastalo izgradnjom ove brane bilo je prava oaza za naselja i gradove uzvodno, s obzirom na to da je brana bila ključna za snabijevanje vodom, ali i električnom energijom velikog dijela Ukrajine.

Hidroelektrana iz sovjetskog doba snabdijeva vodom i poluostrvo Krim koje je Rusija aneksirala 2014. godine, kao i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je takođe pod ruskom kontrolom.

Bonus video: