Slovenija izabrana za jednu od nestalnih članica Savjeta bezbjednosti UN

Slovenačka ministarka Tanja Fajon iznenađena podrškom njenoj zemlji, rekla da to dokazuje da je Slovenija ubijedila ogromnu većinu zemalja članica UN da može biti "pouzdan partner"

5470 pregleda 1 komentar(a)
Tanja Fajon, Foto: Luka Zeković
Tanja Fajon, Foto: Luka Zeković

Slovenija je juče dobila najviše glasova za mjesto nestalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i pobijedila kandidata Bjelorusiju.

Na tajnim izborima u Generalnoj skupštini od 193 člana, Slovenija je dobila 153 glasa, dok je Bjelorusija dobila 38 glasova.

"Države članice Ujedinjenih nacija su nesumnjivo odlučile da teška kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji diskvalifikuju tu zemlju da bude u Savjetu bezbjednosti, ključnom tijelu za zaštitu ljudskih prava", saopštili su izvori bliski UN-u.

Četiri druge zemlje izabrane u Savjet bezbjednosti na dvogodišnji mandat su Gvajana, koja je dobila 191 glas, Sijera Leone sa 188 glasova, Alžir sa 184 glasa i Južna Koreja sa 180 glasova.

Nestalna mjesta u Savjetu bezbjednosti UN dodjeljuju se regionalnim grupama, koje obično biraju kandidate.

Pet novih članova počeće svoj mandat 1. januara, zamjenjujući pet zemalja čiji se dvogodišnji mandat završava 31. decembra, a to su Albanija, Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Savjet bezbjednosti UN je zadužen za održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti, ali zbog prava veta Rusije nije mogao da preduzme mjere za Ukrajinu.

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon rekla je novinarima da je iznenađena podrškom njenoj zemlji.

Ona je rekla da to dokazuje da je Slovenija ubijedila ogromnu većinu zemalja članica UN da može biti "pouzdan partner".

Bonus video: