Džonson izazvao haos ostavkom na mjesto poslanika: Optužio kolege za "lov na vještice"

"Njihova svrha od početka je bila da me proglase krivim, bez obzira na činjenice", rekao je Džonson o svojim kritičarima

5422 pregleda 1 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Bivši britanski premijer Boris Džonson (58) je izazvao haos ostavkom na mjesto poslanika za izbornu jedinicu Aksbridž i južni Rajslip u zapadnom Londonu i napadom na kolege koje je optužio da su ga svrgnule "lovom na vještice".

Manje od godinu dana nakon što ga je vlastita Konzervativna partija izbacila sa mjesta premijera, Džonson je u petak neočekivano dao ostavku na mjesto poslanika u pismu Odboru za privilegije Donjeg doma britanskog parlamenta.

Dok njegovi protivnici to pozdravljaju, konzervativna vlada je pod šokom od još jednog Džonsonovog zemljotresa, dok grupa njegovih lojalnih pristalica insistira na tome da bi bivši britanski vođa koji je izazivao podjele, i dalje mogao da se vrati na scenu.

Džonson je dao ostavku pošto mu je rečeno da će biti kažnjen zbog dovođenja u zabludu Parlamenta u vezi sa zabavama u njegovom kabinetu nazvanim "Vrijeme za vino petkom" čije je organizovanje bilo u suprotnosti sa pravilima tokom pandemije koronavirusa, a policija je učesnike redovno novčano kažnjavala, među njima i Džonsona.

On je priznao da je doveo Parlament u zabludu kada je uverio zakonodavce da pravila nisu prekršena, ali je rekao da to nije učinio namjerno, već da je istinski vjerovao da su skupovi radi zabave legitimni.

"Njihova svrha od početka je bila da me proglase krivim, bez obzira na činjenice", rekao je Džonson o svojim kritičarima.

On tvrdi da se ponašao kao i svaki drugi premijer ili ministar i da je govorio samo ono što je saznavao od savjetnika, ali je i dodao da "je to (zabave) radio i aktuelni premijer Riši Sunak koji je tada stanovao u istoj zgradi“.

Džonson time ne samo podsjeća da je Riši Sunak bio ministar finansija u njegovoj vladi, čija je rezidencija u ulici Dauning 11, već i ukazuje da se protiv aktuelnog premijera ne vodi postupak pred Odborom za privilegije.

Time bivši premijer želi da potcrta da se odbor obrušio samo na njega.

Napuštanjem Parlamenta, on izbjegava suspenziju koja bi ga mogla dovesti do toga da ga njegovi birači otjeraju sa mjesta u parlamentu što mu ostavlja mogućnost se ponovo kandiduje. Njegova izjava o ostavci sugeriše da razmišlja o toj opciji.

Bivši premijer se u ovom dijelu pisane ostavke obrušava na djelo sopstvene stranke optužujući dio poslanika da su uključio u "lov na vještice", koji je "osveta za Bregzit i pokušaj da se preokrene rezultat referenduma o tome 2016. godine".

Bonus video: